Разкритията и ужасното обвинение идва 26 години след инцидента, случил се през 1991 г. в Щутгарт. Украинката Татяна Гуцу, тогава на 15 и състезателка в тима по спортна гимнастика на СССР, написа във фейсбук признанието си.

А то е, че на въпросното първенство в Западна Германия, тя е изнасилена в хотела от Шчербо, който е беларусин и също е бил част от съветския тим. Жертвата тогава е била на 15 години, а извършителят - на 19.

"Събрах смелост след 27 години - написа в социалните мрежи живеещата в САЩ украинка (всъщност са 26). - Татяна Торопова, която считах за най-добра приятелка в отбора, благодаря ти, че не събра смелост тогава, когато най-много имах нужда. Не, значи не. Ти беше там и чу всичко, но не направи нищо да ме защитиш.

Рустам Шарипов, благодаря ти, че беше страхотен приятел на твоя приятел и не ме защити от него, а аз бях едва на 15.

Виталий Шчербо - чудовището, заради което бях в клетка. Знам, че ще се защитиш от тези думи. Но моите доказателства са много по-силни от твоите думи. Не можеш да ме сломиш вече."

Разкритията гръмнаха из медиите не само в бившия СССР, където гимнастикът е легенда. Той е носител на цели 6 златни олимпийски медала, както и на 9 световни титли през 90-те години.