Това бе 13-и финал в кариерата на българина в ATP турнири, като победите са 7, а пораженията - вече 6.

Разочарование може да има единствено от факта, че българинът не успя да намери играта си и изглеждаше на моменти някак примирен. Вероятно усещаше, че това не е неговият ден.

Григор, брилянтен и ефективен в последните месеци, бе изненадващо неточен в рутинни ситуации.

Но стига с критиките - Димитров е съвсем близо до мястото на Новак Джокович в ранглистата и си осигури позиция във Финалния "Мастърс" за годината в Лондон през ноември.

В този финал обаче нещата не се развиха по сценария на сънародника ни. Показателно, Григор започна с две двойни грешки още в първия гейм на мача. При 2:2 в първия сет Дел Потро проби, а за цялата първа част Димитров стигна само до една точка за пробив, но не успя.

Вторият сет се разви под контрола на аржентинеца, който имаше само един труден миг при 3:2, когато Григор имаше три точки за пробив да изравни. Но не сполучи, а езикът на тялото му издаваше - усещаше, че не е неговият ден в Стокхолм.

С втори пробив при 4:2 Кулата от Тандил съвсем обезсърчи българина, след което затвърди доминацията си и защити титлата си в шведската столица от 2016 г.

От вторник Григор Димитров ще се включи в турнира във Виена, където бе поканен с уайлдкард.

След това го чака големият "Мастърс" в Париж, а за десерт през 2017 г. - място сред елита на Финалния "Мастърс" в Лондон.