Преди 4 години асът на "Мерцедес" купи машината Bombardier Challenger 605, а дни по-късно се похвали с нея, публикувайки снимка пред самолета в инстаграм.

Оказва се, че начинът, по който луксозната покупка е регистрирана и обявена за "лично ползване", прикрива бизнес пътувания на Люис, тогавашната му приятелка Никол Шерцингер (сега е гадже на Григор Димитров), брата на Хамилтън и хора от екипа му.

Всяка покупка на такъв самолет във Великобритания е съпроводена с плащане на 20 процента ДДС (VAT) при внасянето и на територията на Обединеното кралство. И тук започва схемата.

Самолетът е купен през компания на Вирджинските острови (офшорна зона), която е на Хамилтън. Даден е под наем на друга фирма, регистрирана на остров Ман. Оттам следва нов лизингов договор - този път с компания, която се занимава с мениджърски услуги, свързани с предоставяне на самолети за лично ползване.

Тя вкарва машината през остров Ман, който къщо е офшорна зона, във Великобритания, като го отдава за ползване на BRV Limited - фирмата на Хамилтън в страната. И 3,3 милиона лири ДДС са му възстановени на компанията на остров Ман.

Цялата схема се извършва за около 50 дни. Документите по тези сделки изтекоха в скандала, наречен "Парадайс пейпърс" на Острова, в който е замесена дори кралица Елизабет II.

12-местният Bombardier Challenger 605 е просто една от играчките на Люис, чието състояние се изчислява на около 131 милиона лири.

 

Just a kid from the UK that had a dream. #YouCanDoItToo #NeverGiveUp #TeamLH #MegaJet #RoadtoAbuDhabi #AbuDhabiGP

A post shared by Lewis Hamilton (@lewishamilton) on