Да, този път групата беше много трудна, но ни се искаше да запазваме билети за руски хотели.

В тези квалификации обаче се провалиха страни с далеч по-големи претенции от нашите.

Холандия. "Оранжевите" бяха в нашата квалификационна група и следихме представянето им изкъсо. Победихме ги с 2:0 на "Васил Левски", което се оказа пагубно за "летящите холандци". Дори точка от този мач ги класираше. След него те уволниха треньора си - Дани Блинд. На "горещия стол" седна Дик Адвокаат и представянето се подобри, но недостатъчно. Разочарованието им е разбираемо.

Големият отсъстващ ще бъде Ариен Робен. Това беше последният шанс на 33-годишния футболист отново да играе на Световно първенство (на Мондиала през 2022 ще бъде на 38 години). Други важни фигури като Върджил Ван Дайк все още ще чакат първа изява на голям форум, защото "оранжевите" пропуснаха и Евро 2016.

Щатите не са пропускали Световно първенство от 1986-а. В квалификационна група с други пет отбора - Мексико, Коста Рика, Панама, Хондурас и Тринидад и Тобаго - четири от които се класират... едва ли някой е очаквал провал от Щатите. Но той е факт!

Самите американци не са били подготвени за подобнo разочарование - компанията "FOX Sports" е платила 200 милиона долара, за да излъчва Мондиала. Телевизионният гигант Зад океана не се съмнявал в участието на местните национали на Световното. Без тях зрителският интерес в Щатите ще бъде в пъти по-малък - парите от реклама също. Спортната марка "Nike" също ще претърпи сериозни загуби. Тя има договор с федерацията до 2022-а.

Големите губещи за Щатите са Тим Хауърд, Клинт Демпси, ДеМаркъс Бийзли и Крис Вондоловски, за които това щеше да е последен Мондиал. Майкъл Брадли и Джеф Камерън пък ще са в края на кариерите си през 2022-а. Все пак, най-добрият състезател на САЩ - Кристиан Пулишич е само 19-годишен. "Американския Меси" е бъдещето на футбола зад океана.

Чили. "Ла роха" също се провали в квалификациите за Мондиала в Русия. Шампионът на Южна Америка от последните две години не успя да оцелее в битката за едно от заветните 5 места... заради обжалването си. Чили изпрати документи до ФИФА, че играч на Боливия - Нелсон Кабрера е бил незаконно използван в мача между двете страни (1:1). Съдът реши в полза на "червените" и добави 2 точки в актива им, но същият футболист е използван и при победата на Боливия над Перу с 2:0. Това върна 3 пункта на "червено-белите". По този начин те се изравниха с Чили, а по-добрата им голова разлика изхвърли континенталните шампиони от борбата. Разбира се, чилийците трябва да винят себе си, най-вече за редицата слаби резултати.

Лидерите на отбора Артуро Видал и Алексис Санчес са тежко критикувани в родината си за провала и посредственото представяне с националната фланелка.

Уелс. "Драконите" не са световна водеща сила, но в последните години свикнахме да гледаме приятен футбол от тяхна страна. Лидерът им Гарет Бейл ги поведе до полуфиналите на Евро 2016. Очакваше се на Мондиала в Русия да затвърдят добрите игри. Уелс допусна само едно поражение в квалификационната си група, но то се оказа фатално - при домакинство на Република Ирландия (0:1). Асът на "Реал" (Мадрид) отново няма да изпита чувството да играе на Световно първенство.

Италия. Тук идва може би най-голямата сензация! Италия пропуска Световно първенство за първи път от 1958 г., когато е изпреварена от Северна Ирландия за финалите. Тогава провалът е наречен "позор". А самото първенство е ... в Швеция! Именно скандинавците отстраниха "Скуадра" след победа и равен на баражите даващи право на участие в Русия.

Ветераните Джанлуиджи Буфон, Джорджо Киелини и Андреа Бардзали са първите, които се отказват със сигурност. Предполага се, че ще ги последва Даниеле де Роси. На 40 години Буфон пропуска Световното, което трябваше да е последен гастрол за него. Джиджи се отказа от националния веднага след провала, като дори се разплака на първото си интервю след мача.

Италия тъне в сълзи, треньорът не дава оставка