43-годишният норвежец смята, че доказателствата, които Световната антидопингова агенция посочва за наказанията, не са достатъчни.
 
"Надявам се, че ще видим по-убедителни доказателства, които водят до съответните наказания. Визирам неща, различни от драскотини на шишенцата с пробите (с такъв аргумент са обвиненията, че са подменяни проби - б.а.). 
 
Ако това е доводът и аз бих се страхувал да давам проби", призна Бьорндален цитиран от Норвежката новинарска агенция NTB.
 
Според живата легенда на зимните спортове, атлетите се страхуват, че могат да получат наказания без реално да са дали положителни допинг проби.  
 
"Идва време, в което ще сме несигурни при даването на проби заради евентуални драскотини по шишенцата", смята 8-кратният олимпийски шампион.
 
Норвежецът е на мнение, че участието на Русия в Олимпиадата догодина не трябва да се решава с цялостна забрана за участие на всички местни спортисти.

Международният олимпийски комитет е на път да обяви подобно решение на 5 декември.
 
"Надявам се решението да бъде взето много преди Олимпиадата, за да се насладим на спокойна атмосфера. 
 
Спортът го заслужава. Трябва да премахнат спортистите с позитивни проби и да оставят тези, които нямат такива", смята Бьорндален. 
 
По-рано през този месец МОК анулира резултатите на шест руски ски бегачи от Олимпиадата в Сочи. Те обжалваха, заради което няма да имат право да участват на предстоящите състезания в Пьончан.