Печелил е държавното първенство на открито и в зала. Познава характера на Гришо, защото са тренирали заедно, когато хасковлията е бил в ранни тийнейджърски години.

Дир.бг го потърси за коментар, защото гледната точка от корта е по-различна.
 
- Като тенинист и човек, който се занимава цял живот с този спорт, как виждаш случващото се на корта по различен начин от очите на обикновения зрител? Каква разлика отчиташ в Григор през последните месеци? Видимо играе без нервно напрежение и е пределно концентриран.
 
- Подобрява се постоянно във всяко отношение - психически и физически. Явно много сериозно работи и се подготвя. Сега е на оптимална възраст, в която мъжът се развива. Зрял е и ще си достигне потенциала.
 
Нещата са комплексни, но той постоянно се усъвършенства. Узря психически и е по-спокоен и уверен.

Това идва с времето и опита. Факторите се натрупват, а Гришо осъзнава дадени неща и това му дава допълнително спокойствие.
 
На този турнир беше в супер форма. Не прави леки грешки и през тази година е със страхотна физическа подготовка. 
 
Израства постоянно и това го виждаме след всеки мач. Още на 16 беше истински състезател.

Играта и съперничеството му доставят истинско удоволствие. Роден е по този начин и се чувства страхотно на корта. Не се плаши от никого.
 
- А забелязваш ли тенденция, в която другите играчи започват да се нагаждат към Григор? Например Гофен игра по един начин в груповата фаза, а на финала коренно различно.
 
- Гофен е много интелигентен играч. Той видя в групите какво му се случи, но след това показа максимума си във финала. Просто Григор е по-добър. 
 
Нормално е да се напасват останалите, защото Гришо вече е трети в света. С това постоянство така ще бъде и занапред.
 
Движи се много добре по корта. Има ръст и дълги крайници за силни удари, а същевременно е бърз и гъвкав. Има много ловкост и пъргавина. Рядкост е на този ръст да притежаваш подобни качества. 
 
- Какво мислиш за реакцията в България след успеха? Гришо направи истински фурор.
 
- Той играе под български флаг. В бъдеще не бих се учудил, ако участва и за "Купа Дейвис", но сега програмата му е много натоварена.

След всеки мач поздравява родната публика и дори говори на български. Трябва да му се наслаждаваме.
 
- Каква ти е прогнозата за 2018-а година? Григор има да защитава много точки и трудното започва още в Австралия. 
 
- По-трудно е да задържиш ранкинга, отколкото да стигнеш до него. Ако продължава да побеждава по такъв начин, няма кой да го спре.

Видяхме, че през годината направи оспорвани мачове с Надал. Единствено Федерер му е много неудобен.
 
Григор е много сериозен и целеустремен. Корав е психически и няма да се откаже, докато не си достигне целите.
 
Той има характера на най-големите играчи и дори шампиони. Не се главозамайва . Постоянно се развива и търси с какво да подобри играта си.
 
Не виждам евентуална причина за спад. Важното е да има малко късмет и да се опази от контузии.
 
В Лондон беше най-добрият. Та той взе 10 поредни гейма на Гофен в груповата фаза. Това е изключително постижение и знак за сериозно превъзходство в толкова голям турнир.
 
- Личи си, че Гришо е способен да завоюва титла от Големия шлем в предстоящия сезон. Къде може да се случи дългоочакваният момент?
 
- На бързи и твърди кортове е много добър. На трева също.

Зависи от моментната форма и късмета. Ще се бори, защото това е следващата цел пред него. До момента много скоростно си изпълнява задачите и дано да продължи в такова темпо.