Димитър Пенев пред Дир.бг: Треньорът не е Хитлер или Сталин

23 ноември 2017 Редактор: Динко Гоцев
Виж 8 снимки
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg
Димитър Пенев
Димитър Пенев - име, което няма нужда от представяне. Стратега, треньор №1 на XX век. Причината четвъртите в света да бъдат наричани и Пенева чета.

Човекът, извел България до бронз на Световното първенство преди 23 години, застана пред камерата и микрофона на Дир.бг, за да говори за миналото и настоящето. На 72 години Пенев има какво да разкаже по неговия си, колоритен, различен, усмихващ начин.

Димитър Пенев е играч на "Локомотив" (София) в периода от 1959 г. до 1964 г. и на ЦСКА (1964-1977 г.). Шампион на България с "Лосткомотив" през 1964 г., а с ЦСКА общо 7 пъти. Записва 364 мача и 25 гола в "А" група.

За националния отбор има 90 мача, в които е капитан 15 пъти, и вкарва 2 гола. Играе на Световните първенства през 1966 г., 1970 г. и 1974 г.

Като треньор става шампион през 1987 г., 1989 г. и 1990 г. с ЦСКА, като с "червените" печели и Купата на България (1987, 1988, 1989 и 1999 г.).

Димитър Пенев е най-успешният селекционер на националния отбор, с който печели четвърто място на Световното първенство  в САЩ през 1994 г. Води тима и на Евро 96 в Англия.

Ще прочетете и чуете за първия му мач в мъжкия футбол, за това как се пребори с тежкия удар и 0:3 от Нигерия на старта на Мондиал 94, за настоящето на ЦСКА и за управлението на футбола ни.


Дебютът в мъжкия футбол

Всичко ми е в главата, рано-рано беше. Стартирах като дете от 7-годишен в "Локомотив". Стадионът беше до ТЕЦ "Сталин", от кръговото, където е сега за "Надежда" и за "Илиянци", от дясната страна беше стадионът, пред ТЕЦ-а. Той още си седи, но игрището го няма вече.

Треньорът тогава Георги Берков ни наблюдаваше още от юноши-старша, юноши-младша възраст. Не само мен гледаше, а и други млади състезатели. Брат ми беше по-голям от мен с две години и играеше при старшата възраст.

Първият ми мач в "А" група е с доста сериозен отбор, а противникът, който трябваше да пазя беше Тодор Диев - дясното крило на "Спартак". Беше в Пловдив, като ляв защитник. Контузени бяха Чачевски и Тошко Велев, само Васко Методиев-Шпайдела беше здрав, той игра от дясната страна, аз - от лявата на отбраната. А аз при юношите играех център халф, стопер по италианската мода. Но тогава застанах отляво.

През седмицата Георги Берков ме прегръщаше след тренировка и казваше: "Митко, да не се страхуваш. Той е много голям състезател и на килограми, и мощен. Трябва да ме слушаш. Ти си 60 килограма, той е 106. Като тръгне, ще те прегази като луда крава - теле."

Почна мачът, имаше няколко изпълнения, които по неговите указания направих. Публиката ръкопляскаше, а и самият съперник ме подкрепяше. При една атака на Диев ме поздрави лично, потупа ме по главата: "Ей, младеж, добре играеш." Това беше добър мач за нас, 1:0 победихме и станахме шампиони после. Това е едно от големите събития в живота ми, на 16-17 години станах шампион с "Локомотив".

С какво бе впечатлил "Интер"

Тогава нямаше възможност да се излиза зад граница, първите отидоха със специално разрешение, Петко Петков от Стара Загора беше първият... И за мен имаше предложения. Особено когато играхме трите мача с "Интер" (полуфинали в Купата на шампионите през 1967 г. - б.а.).

След третия мач, паднахме 0:1 в Болоня, много се коментираше за това, че ЦСКА се е предал заради един автобус. Такива неща изобщо не са се случвали. "Интер" беше голям европейски отбор. След тези мачове имаше лично за мен до клуба ЦСКА писмо. До председателя - полковник Микулаш. Искаха ме като централен защитник. И първа точка в това писмо е било, че ме искат, защото в трите мача срещу тях не съм направил нито едно нарушение. От тогава симпатизирам на "Интер" и до днес, защото съм имал предложение да играя там.

За неговата универсалност като играч

Искат се умения, но най-вече - да мислиш с ход напред, с два напред. Да мислиш, а най-вече - да го изпълняваш. Имах го като малък, защото много съм слушал от баща ми, от брат ми, и те бяха футболисти, а братовчеди в родата са стигали до "А" и "Б" група. Когато контактуваш с по-опитните, с известни спортисти, развиваш представа как да подържаш чувство за подтотовка, за самата игра. Тогава се казваше - да миришеш играта, да имаш нюх.
Embed from Getty Images
А рецептата как се става успешен треньор?

Имам 300-400 мача в първенство, 90 мача в наионалния отбор като играч, това е допринесло. Човек после почва да мисли за следващата служба. А тя е треньор, президент, ръководител. Всичко от дадения опит допринася. Не всичко се е получило. Много примери можем да кажем за футболисти, които не стават за треньори.

Не можеш да бъдеш Хитлер или Сталин, трябва да бъдеш много по-гъвкав. Да включиш и себе си като изпълнител на тяхно място, да включиш и приказките на родителите, на началниците. Всичко това трябва да ти минава на лента, но много бързо. Началник и треньор трудно се съчетават. Трябва да бъдеш и баща, и майка... и приятел, че и съсед. Не трябва да бъдеш компромисен в своята работа, но трябва да можеш да промениш мисленето.

Много специалисти не са били звезди като футболисти, но за сметка на това имат разбирането, виждането. Това са Моуриньо... има и още няколко. Те са големи треньори. Преди години старото поколение винаги имаше в София някоя кръчмичка да се съберат и да пият по едно вино, ракия ли ще е, кафе ли ще е... Всичко се е споделяло за общото добро. И в чужбина е така, както ние сме го правили. В последните години не го правим обаче.

Съвзема ли се ЦСКА днес?

От поемането на господин Ганчев, това е един план сериозен. Не може за един кратък период да бъде по-добро лицето от миналото. Много неща се промениха, ние сме вече в голяма Европа, правим много сравнения и по политика, и по бизнес много е труден голям отскок за толкова кратък период.

Най-основното е сигурността, а тя започва с финансите. Не можеш да правиш план за къща, а да нямаш пари за тухли. Има много хора с възможности у нас, но може би няма и сигурност. Не се ли помогне от добри бизнесмени... казвам добри бизнесмени, не хора с добри пари. Да знаят как се правят нещата.

В това отношение ЦСКА е пример в лицето на Ганчев. За други неща може да го упрекват, но... работил съм с него и знам, че няма да се откаже от името на ЦСКА. Може и десет малки ЦСКА да се коментират. И Локомотивски клубове десет да има. И "Левски" има много - Елин Пелин, Кюстендил... Такива са времената.

За Григор Димитров

Сами виждате - преди седмица невероятни критики към Гришо, той става трети в света. Сега всички: "Браво, Гришо!" След три дена той ще се сгоди, всички ще кажат: "Абе за какво се сгоди, продължавай да си ергенче!".Очаквайте продължението на интервюто с Димитър Пенев и спомените му за САЩ 94, раздялата с националния отбор след Евро 96, както и провалиха ли се като ръководители играчите от златното поколение.

Стани фен във Facebook

АНКЕТИ

18 Март 2018

Трябва ли нападателят на ЦСКА Фернандо Каранга да бъде санкционирван заради навика си да празнува своите голове с жест "прерязано гърло"?

Резултати
01 Март 2018С коефициента на кой отбор ЦСКА-София трябва да бъде допуснат от УЕФА да участва в европейските клубни турнири? 05 Декември 2017Справедливо ли бе решението на МОК да отстрани Русия от участие на олимпиадата в Пьончанг 2018, допускайки само отделни руски спортисти да се състезават под неутрален флаг?