Прогресът е очевиден, но кое е най-силното и най-подобреното от оръжията, помогнали на българската звезда да спечели толкова битки през сезона?

Анализаторите от "Tennis World" го посочиха в една от поредните си разработки с детайли от завършилата година в спорта.

Григор е подобрил драстично най-важния удар в съвременния тенис - първия сервис.

Процентите му са чудесни, а броят на точките, предрешени от великолепно изпълнен първи начален удар, е внушителен.

Това подобрение е ключово за сезона на Димитров, смята анализът.

През 2014 г. той е акумулирал 61% успешен първи сервис и е спечелил 77 процента от точките на него. Направил е 520 аса.

Досега това се считаше за най-добрата година на Григор. Тази, която изпращаме в момента, я надмина.

Процентите в нея са впечатляващи. Първият сервис е бил успешен в 64% от случаите, а зад него се крият 77 процента спечелени точки. Асовете са 563.

Двойните грешки са най-много в цялата кариера на Гришо за една година - 254, но и мачовете са най-голям брой, а и това говори за увеличаване на мощта на втория сервис.

Григор е спасил 70% от точките за пробив срещу себе си, което също е рекорд за кариерата му. Спечелил е 87 процента от геймовете на свое подаване!

В най-успешните си турнири за 2017 г., Димитров е безпощаден на своите сервис-геймове. В Синсинати, където вдигна първата си титла от "Мастърс 1000", той даде на финала 13 точки на свое подаване на Ник Кирьос.

Силата на първия сервис също е вдигната. Скоростта на подаването е вече средно 193.2 км/ч, което е с над 8 километра в час повече от средната скорост на същия елемент за 2016 г.

Качеството на изпълненията също видимо се е повишило. През 2016-а над 44 процента от първия сервис на Григор и влизал далеч от линиите, наричано "инър фийлд" - тоест, във вътрешността на полето за сервиране. Много по-удобно за посрещащия.

През тази година този процент е паднал под 40, докато и двата с топки по линиите или перифериите (при сервиране отляво или отдясно) са вдигнати над 60.

С няколко думи да обобщим - Григор е дал повече скорост и много повече прецизност на първия си сервис,  а при втория е добавил инжекция от мощ и риск (това личи и по двойните грешки).

Най-важното оръжие в модерния тенис става все по-добро в ръцете на Димитров. Позитивен знак и дано тенденцията се запази през 2018 г.