Колосите на испанския футбол ще се изправят срещу много корави съперници още в първия рунд на елиминациите през февруари 2018-а.

Шампионът на Европа "Реал" ще се сблъска с фаворита на букмейкърите ПСЖ от преди жребия, който посяга към първия си трофей в най-силния турнир. Мадрид приема първия двубой, а реваншът е в Париж.

Коефициентите преди изтеглянето на двойките днес бяха 1/4,50 за краен успех на новобогаташите от френския клуб да вдигнат трофея, но след новината, че ще се изправят срещу "Реал", ставките се промениха до 1/6 и новият фаворит за трофея е "Манчестър Сити".

"Барселона" ще се види със стар познат - "Челси".

Двата клуба имат богата история на съперничества в новия век, като вече 10 пъти мериха сили в турнира. Само два са завършили с победи на каталунците! Успехите на лондонския клуб са 3, а равенствата - пет.

В елиминациите срещите са четири, като по два пъти "Барса" и "Челси" са елиминирали съперника. Паметни са полуфиналите от 2009-а и 2012-а.

В първия късен гол на Андрес Иниеста и скандално съдийство на норвежеца Том Йовребо елиминираха "сините", а после каталунците взеха трофея с 2:0 срещу "Манчестър Юнайтед" на финала.

Във втория "Челси" възкръсна от 0:2 с 10 души като гост и стигна до 2:2, за да прегърне шанса си и на финала - победа с дузпи над "Байерн" в дома му.

Сред другите двойки изпъква "Севиля" - "Манчестър Юнайтед", които са последните два носителя на трофея в другия евротурнир - Лига Европа.

Само още един сблъсък на осминафинал (освен "Челси" - "Барса") противопоставя отбори, печелили поне веднъж купата на европейските шампиони: "Порто" (2 трофея) срещу "Ливърпул" (5).

Пълната програма:

13 февруари и 7 март:
"Ювентус" - "Тотнъм"
"Базел" - "Манчестър Сити"
 
14 февруари и 6 март
"Порто" - "Ливърпул"
"Реал" - ПСЖ

20 февруари и 14 март
"Челси" - "Барселона"
"Байерн" - "Бешикташ"

21 февруари и 13 март
"Севиля" - "Манчестър Юнайтед"
"Шахтьор" - "Рома".