46-годишният спортист е в инвалидна количка от 1992 година, когато огромна скална маса го затрупва в рудника, където работи. Средствата за операцията на Юсеинов - 25 000 евро, бяха събрани от негови приятели с дарителска кампания. Кметът на Мадан Фахри Молайсенов пък дари лични средства за транспорта на Юсеинов до Истанбул и обратно. 

На 29 ноември световният ни шампион претърпя 6-часова тежка операция, като първоначално турските лекари се въздържаха от прогнози. Възстановяването на Юсеинов обаче върви повече от добре и той е успял леко да раздвижи единия си крак, съобщиха специално за Дир.бг негови близки. 

От Истанбул Мустафа ще пристигне директно в Павел баня, тъй като сега трябва да премине през продължителна рехабилитация. Според турските лекари, именно от нея ще зависи най-вече дали шампионът отново ще проходи. Процесът обаче няма да бъде нито кратък, нито лесен. 

"Искам да благодаря на всички хора, които ми помогнаха. Бях скептичен в началото, но сега се убедих, че не само приятелите и познатите ми ме подкрепиха, а и напълно непознати хора ми подадоха ръка. От сърце им благодаря!“, каза преди да замине за Турция Мустафа Юсеинов, чиято мечта е да донесе на България олимпийски медал.

Той е световен шампион на копие от 2015 г. Има десетки призови класирания на европейски и световни първенства, а тази година спечели бронзов медал от Световното първенство в Лион по хвърляне на диск.