А краят на есенния полусезон в първенството на България е традиционно начало на анализи - статистически и спортно-технически.

"Лудогорец" е начело, което е напълно очаквано с оглед на класата на отбора и смазващата му доминация от последните 6 години. Но шампионите имат само точка аванс, а и още през пролетта се доказа тенденцията, че ЦСКА ще е сериозен техен претендент.

Общо за календарната година "Лудогорец" е изиграл 38 шампионатни мача срещу 37 на "червените", тъй като през февруари бе отложеният двубой на Разград с "Монтана" от миналата есен.

Статистиката е: 84 спечелени точки общо от първенеца, 79 от ЦСКА, при мач по-малко. За есента, както е и класирането в момента, "Лудогорец" има 48 пункта, преследвачите - 47. Тоест - още от пролетта, а и сега, дуелът е доста оспорван и интригата е налице.

Къде е "Левски" в трибоя и има ли такъв изобщо, ако гледаме статистиките?

Отчитаме, че през март "сините" влязоха в плейофния рунд на миналото първенство с цели 5 т. пред ЦСКА на второ място. А днес, като теглим чертата за цялата 2017-а, в 37-те мача общият сбор е 59... С цели 20 по-малко от "червените"! Сметката показва, че за 30 рунда (10 във финалния рунд на миналия шампионат и 20 от това първенство), "Левски" е пропилял с 25 точки повече от ЦСКА.

Ако отворим книгите със статистики само за тази есен, "Лудогорец" отново е над двата си конкурента. Но надбягването с "червените" вече е съвсем плътно рамо до рамо. 48 срещу 47 точки и напълно равна голова разлика: 45:10 на лидера, 47:12 на преследвача (+35 и на двата отбора).

Къде е "Левски"? Назад като актив (39 т.) и вкарани голове - само 28, но с друго силно оръжие. Защитата. "Сините" не са допуснали нито един гол на своя стадион "Георги Аспарухов" в 9 мача там! Това са 810 минути футбол, в които нито един гост на "Герена" не е изпитвал усещането да се зарадва на попадение. ЦСКА вкара два пъти като гост на вечния съперник, но двубоят бе на "Васил Левски".

Делио Роси, охулен напоследък за дефанзивна тактика, има голям принос за заключването на "сините" порти. От неговото идване, "Левски" е допуснал общо 7 попадения в 17 двубоя за първенство. Това е по-добро постижение от "Лудогорец" и ЦСКА (по 8 инкасирани гола) за същия период от 17 кръга.

Е, вероятно зрънцето, от което покълват критиките, е броят на вкарани голове- "Левски" на Роси има 26, докато за същия период от назначаването на италианеца, Разград и "Армията" са нанизали по 40. Ефектът "Роси" засега е повече в стабилност и отбрана, което едва ли е чудно с оглед на родината и футболното образование на човека.

И ако оръжието на "Лудогорец", това доминиращо "Л" във футбола ни, е отборът с неговите разностранни качества и силни индивидуалности, а в "Левски" факторът "Р" като Роси носи дивиденти заради бетонния блок пред вратата, ЦСКА има своя аргумент "К" в есента на футбола у нас.

Луис Фернандо да Силва Монте, или Фернандо Каранга, както е известен вече надлъж и нашир у нас, е сензацията на първенството. Бразилецът наниза 17 гола и води при реализаторите. Вкарани са в 18 мача, защото Каранга пропусна два заради наказания. За изиграни 1494 минута, това прави по едно попадение на 87,8 минути средно.

За последно такъв голов Терминатор имаше през сезон 2010-2011 г. - в "Левски". Тогава Гара Дембеле, който остава култова фигура за всеки фен със "синьо" сърце, вкара 18 пъти до 20-ия кръг. Само че игра дори в по-малко мачове от Каранга - 16!


Притеснителен за бразилеца и отбора му е фактът, че тогава "Левски" не стана шампион с головете на малиеца... Но пък Гара си извоюва сериозен трансфер във "Фрайбург", както сега се говори, че Фернандо е искан от куп солидни клубове в Европа.

Каранга, ако трябва да погледнем малко по-весело на внушителното му постижение, е вкарал повече голове за есенния дял от "Витоша" (10), "Дунав" (13), "Септември" (16), "Пирин" (16), както и е равен с "Етър" - по 17. Да не говорим, че "Локо" (Пд) с 18 и "Черно море" с 19 никак не са далеч, но пък са изиграли по 20 двубоя, а Каранга има само 18. Това вече в кръга на шегата.

Съвсем не на шега обаче, чака ни здрава битка напролет, като надбягването може и да не е само с два коня. "Лудогорец" има рутината, класата и самочувствието, както и аванс на върха. ЦСКА очевидно е изгарян от амбиция, а и доближава като показатели лидера и има голова машина. "Левски" наля основите със солидна отбрана, остава да надгради през зимата.

И може да гледаме бой между три претендента за златото, което не помним от доста години.