Жан Тод предложи ”глобален двигател”

5 януари 2018 Редактор: Венислав Кирилов
Виж 1 снимка
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Жан Тод
Президентът на ФИА Жан Тод възкреси идеята за "глобален двигател", който да може да се ползва както във "Формула 1", така и в останалите моторните спортове.
 
Концепцията се появи за първи път преди десетилетие, като тогава организацията възложи на инженерни консултанти да проучат възможността за общи пакетни регулации за базов двигател, който да бъде адаптиран за всичките 11 шампионата по света.
 
През 2009 г., проучването стигна до извода, че надпревари, които варират от "Формула 1" и "Индикар" до ралита, туристически автомобили и прототипи, могат да ползват различни версии на един и същ двигател. Докладът, обаче, отчита също така, че подобен вариант би бил твърде скъп, а освен това е спорно дали наистина е практичен.
 
Предвид значителните средства, които са необходими към момента, за да се построи двигател от настоящата хибридна ера във "Формула 1", Жан Тод смята, че съживяването на концепцията за обща задвижваща единица изглежда атрактивна.
 
"Може би трябва да помислим дали можем да използваме двигателя от "Формула 1" в други категории на моторния спорт, въпреки че няма да е лесно."
 
На този етап, обаче, изглежда малко вероятно Тод да бъде подкрепен от компаниите производители.
Стани фен във Facebook

АНКЕТИ

18 Март 2018

Трябва ли нападателят на ЦСКА Фернандо Каранга да бъде санкционирван заради навика си да празнува своите голове с жест "прерязано гърло"?

Резултати
01 Март 2018С коефициента на кой отбор ЦСКА-София трябва да бъде допуснат от УЕФА да участва в европейските клубни турнири? 05 Декември 2017Справедливо ли бе решението на МОК да отстрани Русия от участие на олимпиадата в Пьончанг 2018, допускайки само отделни руски спортисти да се състезават под неутрален флаг?