Събитието е паметно - никога досега не се е случвало спортистки да представляват Ямайка на зимни игри. Гордият отбор запазва традицията, превърнала се в легенда след мъжкия дебют през 1988 г. в Калгари, за който има няколко филма, включително култовият "Леден болид".

Мъжете на Ямайка в бобслея имат общо 6 участия на игрите, като бяха и част от последната Олимпиада в Сочи преди 4 години. За Пьончан 2018 те не успяха да вземат квота, като са 31-ви в ранглистата, а на игрите отиват първите 30. Но ако само един състав се откаже, мъжки дует от страната ще иде в Южна Корея.

Женската четворка е сигурна, като се води от родената в САЩ Жасмин Фенлейтър, която преди 4 години се състезаваше за американския тим. Родителите и са от Ямайка, като тя избра през 2015-а да развива спорта в своята страна.

Съотборничките и - както бе и в легендарния болид от 1988-а, са спринтьорки, но нямат шанс в конкуренцията на най-популярния спорт в Ямайка да стигнат до лятна Олимпиада.

Затова влизат в улея и легендата е жива - 30 години по-късно, зимните игри пак няма да минат без карибските емоции и ямайския болид.

И още един факт за историята - за Пьончан се класира и женска четворка на Нигерия, която ще е първи тим от Африка в този спорт на зимна Олимпиада.