На пътя му обаче има препятствие, което никога не бива да бъде подценявано. Никога не може да бъде предвидено, разгадано и "прочетено". Ник Кирьос е съперникът на Гришо по пътя му към последните осем в първия турнир от Големия шлем за годината.

Един луд австралийски тип, когото тенисът още не може да определи точно и да го нареди в графа. Лута се между "пълна откачалка", "луд и гениален" и "скандалджия, който си пилее таланта".

Кой е Ник Кирьос?

На 22 години той е №17 в ранглистата при мъжете и е сочен за потенциален играч за самия връх в нея един ден. Талантът му не подлежи на съмнение. Произходът му е изключително интересен.

Роден е в Канбера и е австралиец по паспорт, с баща грък и майка от Малайзия. Тя е с кралско потекло и част от аристократична фамилия в родината си, от което се отказва след заминаването за Австралия.

Ник е образован, завърши колеж през 2012-а, а и някъде тогава реши, че тенисът е неговият спорт за професионално развитие. Не е никак лош и на баскетбол, за което помагат неговите 193 сантиметра. Дълбоко вярващ православен християнин, възпитан от баща си, винаги играе със златното кръстче на врата си.

Владее всеки удар в тениса, като техниката му е толкова добра, че прави неща, които другите не си и помислят да сторят на корта. Изобретателен, бунтар, на който не му пука за правила и това "какво е прието". Често това му създава проблеми, както и темпераментът му.

През 2017 г. призна в интервю, че 8 пъти в кариерата си се е "отказвал на корта" - демонстративно спираше да играе. Понякога като протест, че нещо не е наред - например някой говори или се радхожда край игрището и му нарушава концентрацията. Или пък, за да заблуди противника, да му даде гейма или дори сета, за да се нахвърли после с удвоена мотивация.

Освиркват го често, особено в Шанхай и на "Уимбълдън", където разигра страхотни циркове през годините. Спря да играе срещу Ришар Гаске през 2015-а на свещената трева, като мърмореше непрекъснато, разхождайки се по корта без да си дава зор. Направи се, че трябва да си смени чорапите, а феновете го освиркваха. Изнерви докрай Гаске, взе му сет, но накрая загуби.

През същата година се забърка в огромен скандал в мач срещу Стан Вавринка, като промърмори пред камерата, че "Кокинас е спал с гаджето му", а после и, че "швейцарецът спи с 18-годишни момиченца". Стан побесня, а ATP наказа Кирьос да не играе 29 дни с предупреждение да го извади от корта за 6 месеца.

Само два месеца по-късно отново го освиркаха жестоко, защото в Шанхай "се пусна" от мача с Миша Зверев, което изнерви и съперник, и публика, и рефер. Има вид на нагъл тип, който обижда играта тенис на моменти. В други е брилянтен и може да бие всеки в елита на мъжката игра.

Спечели още първите си срещи с тримата най-големи в момента: Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер, а за колко такива случаи можете да се сетите!?

Преди две седмици победи Григор в Бризбън на полуфинал, като отново включи в битката номерата си. Правеше се, че не му пука, уж не играеше, излизаше на мрежата странно още при сервирането, разконцентрирайки българина, правеше гримаси, забавяше темпото на игра... Кирьос, просто Кирьос.

Но ако събере концентрация и играе както може, никой не би искал да е насреща му на корта. Непредвидим, но със сигурност много, много добър тенисист.

Букмейкърите му дават предимство преди утрешната среща с Димитров, но пък статистиката е в полза на българина, все още. Той спечели първите си две срещи с австралиеца, преди да бъде победен в Бризбън.

Битката в неделя ще е страховита. Никога не знаеш какво да очакваш от Кирьос, особено с австралийската публика зад гърба му.

А колко точно е луд и талантлив ли? Вижте видеото долу, за да придобиете по-ясна представа...