Съперникът на разградчани е страховито име, но е ясно, че исторически не е в най-силния си период.

Същата тази история ни напомня за няколко сблъсъци с клубове от Ботуша, които донесоха национална гордост и емоции. Ще се помнят още дълго.

Можем само да се надяваме, че и тези с "Милан" ще са такива.

Български и италиански клубове са се срещали общо 52 пъти. Можем да се похвалим с 10 победи, а това не е малко.

Равенствата са 13, а загубите - 29. Това с условието, че една от победите не влиза в статистиките заради административна причина - тази на ЦСКА срещу "Юве" с 3:2 през 1994-а. Срещу "Милан" имаме една победа, две равенства и седем загуби.

Последният ни успех над какъвто и да е италиански клуб бе именно на "Лудогорец". Онази драматична победа с 1:0 на "Олимпико", която бе белязана от изпуснати дузпи и червени картони.

В крайна сметка тя прати разградчани в осминафиналите на втория по сила европейски клубен турнир.

Ще си припомним страхотните родни мачове с италианските клубове през годините според съответните епохи:

През 60-те години - "червеният" триумф и седем сблъсъка с "Ювентус". >>>

Най-голямата победа на български над италиански отбор бе именно първата. 

На 12 октовмри 1960-а  ЦСКА приема "Ювентус" в мач-реванш от втория кръг в турнира за Купата на европейските шампиони. В първия мач "червените" отстъпват с 0:2 в Торино и феновете на "бианконерите" са сигурни в крайния успех на своите.

Италианците обаче си правят сметката без кръчмар и ЦСКА изиграва един от най-паметните си мачове в Европа. Пред 50 хиляди на "Васил Левски" червените громят "Юве" с 4:1 с два гола на Никола Ковачев и по един на Панайот Панайотов и Никола Цанев.

През март 1965-а идват нови сблъсъци с настоящия шампион на Италия. Пловдивският "Локомотив" изиграва три страхотни двубоя в турнира за Купата на панаирните градове. След две равенства по 1:1 в Торино и Пловдив, родният клуб губи с 1:2 при спорни обстоятелства в третия решителен мач.

Тези срещи обаче остават със златни букви в историята на българския футбол.  След равния мач в Торино италианските вестници не скриват доброто си впечатление от играта на пловдивчани. „Туто спорт“: „Ювентус“ се огъна пред българския „Локомотив“; „Ла стампа“: „Бяло-черните“ се изгубиха сред сърцатите българи; „Гадзета дело Спорт“: За Купата на панаирните градове „Ювентус“ угасна срещу българите от Пловдив.

Такива са и мачовете между ЦСКА и "Интер" през 1967-а година в полуфиналите за КЕШ. След две равенства по 1:1, "армейците" губят с 0:1 в Болоня и отпадат от надпреварата. Те обаче не се дават без бой на един от най-големите клубове в Европа.

Не е подобен случаят на "Левски" сезон по-късно. "Сините" излизат срещу "Милан" за КНК и падат с общ резултат 2:6. Гунди обаче вкарва престижен гол в реванша на "Васил Левски", за да донесе равенство 1:1. На "Сан Сиро" също той е точен.

 
После съдбата пак среща "Локомотив" (Пловдив) и "Ювентус", но този път за Купата за УЕФА. В края на 60-те "железничарите" губят с 1:3 в Италия и с 1:2 в България.

През 70-те години: Четири велики победи в едно десетилетие! >>>

70-те години на миналия век са позитивни за българските отбори в сблъсъците с италианските, макар и да не отстраняваме нито един съперник в общо шест дуела.

Първият е между търновският "Етър" и "Интер" през 1974-а година в първи кръг за Купата на УЕФА. "Болярите" играят страхотно в първия мач на "Ивайло" във Велико Търново и само съдията и италианското "катеначо" ги лишават от победа - 0:0. На реванша "нерадзурите" бият с 3:0.

На 16 септември 1975-а идва победата на ЦСКА над "Ювентус" на "Васил Левски". С късни голове на Пенев и Марашлиев "червените" обръщат своя съперник. Впоследствие обаче губят реванша с 0:2 в Торино.

Половин месец по-късно идва дивата радост за Русе. "Дунав" посреща колоса "Рома" за Купата на УЕФА, а 1 октомври е най-великата футболна дата за града. "Дунав" губи първия мач с 0:2 в Италия, но на реванша пренаписва историята си.

Влезлият като резерва Тодор Иванов вкарва за 1:0 в 64-а минута и взривява русенската публика. "Вълците" са повалени насред България и това остава най-великият мач в историята на "Дунав".

През 1975/76 г. "Академик" се представя много силно и завършва на трето място в "А" група, като заслужава участие в турнира на УЕФА. Сезон по-късно жребият отрежда сблъсъци с италианския колос "Милан".

Там Фабио Капело е 30-годишен и току-що е преминал в тима от "Ювентус", а легендарният Джани Ривера е на 33. Лудият развой на мача със седем гола при 4:3 за домакините хвърля в екстаз 15 хиляди души на националния стадион, които крещят познатия по онова време рефрен "Всеки миг с Академик!".

Тези велики 90 минути си остават и единствената победа на български отбор над "Милан". На реванша "студентите" губят с 0:2.

През 1978-а "Левски" постига второто си престижно равенство с "Милан" - 1:1. Срещата е първи мач от 1/16-финалите за Купата на УЕФА. В състава на "Милан" отново личат имената на Капело и Ривера, а там е и 18-годишният Франко Барези. На реванша "сините" отстъпват с 0:3.

Последният бъларо-италиански дуел през 70-те е и един от най-големите в българската история. В една луда вечер на 24 октомври 1979 г. италианският гранд "Ювентус" бе нокаутиран в Стара Загора.

Най-голямата фигура в зеления тим е Петко Петков, който вече е направил име в евротурнирите с петте си гола срещу „Аустрия“ (Виена). На вратата на гостите пък пази легендарният Дино Дзоф. Наставник е Джовани Трапатони.

Мачът се играе на "Локомотив", тъй като на "Берое" се извършва ремонт. Гостите от Италия са посрещнати от зелено-бялата агитка с огромен 30-метров транспарант “Бог прощава, Берое – не!”

И така и става. Георги Стоянов - Бръснаря вкара дузпа на Дзов в края и това си остава най-великият гол в историята на "Берое". На реванша в Торино на 7 ноември "Берое" губи с 0:3 след продължения. Редовното време завършва при резултат 1:0 за "Ювентус", а в 90-ата минута крилото Таньо Петров-Чапара удря греда. 

През 80-те години: Неуспехът на столичните грандове. >>>

Този период е най-беден откъм българо-италианските сблъсъци. Случаите са два и в тях участват ЦСКА и "Левски".

Първият е дуелът между ЦСКА и "Рома" през през 1985-а в осминафиналната фаза за КЕШ. Първата среща на „Народна армия" ще бъде запомнена с уникалните пропуски на Стойчо Младенов. "Вълците" стигат до победен гол чрез Фалкао.

На реванша също бият с 1:0 с гол на Грациани, но тогава доминират в хода на цялата среща.

"Левски" се падна с "Милан" в същия турнир през 1988-а, но в 1/16-финалната фаза. "Сините" загубиха с 0:2 в София срещу състав, в който бяха огромните Ван Бастен, Гулит, Рийкард и младият Паоло Малдини.

"Росонерите" печелят реванша с 5:2 на "Джузепе Меаца", а Ван Бастен прави един от най-великите си европейски мачове - вкарва четири попадения.

През 90-те години: Поредните дуели с "Юве" и триумфът над "Парма". >>>

Това десетилетие ни донесе пет сблъсъка с италиански клубове. Първият от тях бе изненадващо съперничество.

 
В края на лятото на 1990 г. в Сливен пристига бляскавият италиански колос "Ювентус". Под "Сините камъни" се изсипват големи звезди начело със Салваторе Скилачи, Роберто Баджо и Томас Хеслер.

Последният тъкмо е станал световен шампион с ФРГ, докато Скилачи е спечелил "Златната топка" и "Златната обувка" на Мондиале'90.

Срещу италианските звезди се изправя храбрият отбор на "Сливен", ударил ЦСКА с 2:0 във финала за Купата на България предния сезон. Нашите губят с общ резултат 8:1 - 0:2 в Сливен и 1:6 на "Деле Алпи".

Година по-късно ЦСКА се изправи срещу "Парма" в 1/32-финалите за Купата на УЕФА. Първата среща в София завършва 0:0, а на реванша в герой за "червените" се превръща покойният вече Велиян Парушев.

Легендата на "Нефтохимик" вкара в 88-а минута на големия бразилски вратар Тафарел за 1:1 и класира ЦСКА в следващата фаза.

През 1993-а пловдивският "Локомотив" отпадна от "Лацио" в същия турнир безславно след две последователни загуби с по 0:2.

Година по-късно дойде още един сблъсък с "Ювентус" на български отбор. ЦСКА се падна с "бианконерите" и ги победи с 3:2 в София. Петър Михтарски вкарва два гола, последният от които след брилянтно изпълнение на пряк свободен удар в последните минути.

След двубоя обаче идва леденият душ. Картотеката на Михтарски не е била редовна, тъй като жълтата му карта все още не е пристигнала при "червените". Отредена е служебна победа на тима на Марчело Липи с 3:0.

На реванша италианците печелят с 5:1 след невероятните пет гола на Фабрицио Раванели. 

На "Юве" му е налага отново да пътува към София в последната година на миналия век. Този път за мач с "Левски". Със Зинедин Зидан в състава си и 40-годишният Карло Анчелоти на скамейката.



Торинци биха с 3:1 в България, а на реванша "сините" постигнаха престижно равенство 1:1.

През новия век: Синята приказка и подчиняването на "орлите". >>>

В началото на новия век съдбата отново отрежда сблъсък на български отбор с гранда "Милан". Той е общо четвъртият и последният преди този на "Лудогорец".

ЦСКА загуби с 0:1 в София след гол на големия Пипо Индзаги, а в Милано "червените" претърпяват поражение с 0:2. Точни са други две легенди - Руй Коща и Андрий Шевченко.

 
През 2006-а обаче дойдоха мачовете на "Левски" с "Удинезе" в 1/8-финалната фаза за Купата на УЕФА, в които цяла България отново изпита радостта от европейските успехи.

След нулево равенство на "Стадио Фриули", всичко трябваше да се реши на реванша на "Васил Левски". Италианците вкарваха нелеп гол през първото полувреме след грешка на Ричард Емороигбе.

Четата на Мъри Стоилов обаче за пореден път не се смути от обстоятелствата и направи велик обрат за 12 минути след голове на Боримиров и Томашич. Български отбор за първи път от 15 години отстрани итиалиански в евротурнирите.



Другият такъв случай обаче идва много скоро. "Левски" се разправи със силния тим на "Киево" година по-късно, за да се класира в групите на Шампионска лига.

Емоционална победа с 2:0 на "Васил Левски" и равенство 2:2 на реванша във Верона направиха "сините" първия български тим с подобно постижение.

През 2007-а в покойния вече турнир Интертото "Черно море" премери сили със "Сампдория", но загуби и двата мача с по 0:1.

През сезон 2009-10 ЦСКА отново се изправи срещу "Рома" в групите на Лига Европа. "Армейците" загубиха с 0:3 в България и с 0:2 на "Олимпико".

В същия сезон "Левски" пък се падна в групите с другия гигант от Рим – "Лацио". Загуби първия мач в София с 0:4, но на реванша превзе "Олимпико" с 1:0 след гол на Христо Йовов.

Последните сблъсъци на български и италиански отбор бяха тези на "Лудогорец" и "Лацио" през 2014-а и от тях имаме повече от добри спомени. 

Разградчани се класираха на осминафинал в Лига Европа след епично 3:3 на "Васил Левски" и победа с 1:0 в първия мач.