Италианският гранд "Милан" ще излезе на "Лудогорец Арена" в 1/16-финален двубой от Лига Европа от 20 часа. 
 
"Росонерите" ще гостуват за шести път в България и за първи извън столицата.
 
Съдбата среща пет пъти 18-кратния италиански шампион с родни тимове, като само в един от десетте мача победата е за представителя на България.
 
Това не прави нито "Левски", нито ЦСКА, а отборът на "Академик" (София) - с 4:3.
 
Макар в момента "студентите" да не изживяват най-добрите си времена, лутайки се в най-ниското ниво на футбола ни, през 70-те отборът има най-славния си период и е един от добрите тимове в родния елит.
 
През сезон 1975-76 г. , "Академик" завършва на трето място в първенството и си спечелва правото да участва в Купата на УЕФА.
 
Първият съперник е чешкият "Славия" (Прага). Загуба с 0:2 в първия мач в Прага, но българският отбор прави истински подвиг в София и побеждава с 3:0.
 
Тогава жребият отрежда среща с "Милан".
 
В състава на миланския гранд по това време са играчи като Фабио Капело, Джани Ривера, Фулвио Коловати и Енрико Албертози, докато "Академик" е съставен предимно от студенти от ВИФ. През същата есен тимът дори не върви добре в първенството, като се намира в долната част на таблицата.

снимка
 
Звездите на "Милан" са познати имена за родните фенове по това време, но от дистанция. Никой няма реална представа как всъщност играе отбора, каква е тактиката му и в каква форма са играчите му.
 
Треньорът на "Академик" - Данко Роев, решава да отиде до Италия, за да наблюдава двубоя "Сампдория" - "Милан". 
 
Роев стига до Белград, откъдето трябва да хване самолет за Апенините. Октомврийската мъгла обаче проваля плановете му - самолетът не излита.
 
Опитът за разузнаване се проваля, а единствената информация за италианците, при това доста оскъдна, Роев получава от журналистите във вестниците "Старт" и "Народен Спорт".
 
Години по-късно Роев си спомня:
 
"Като се сетя как излязохме срещу "Милан" ... с оскъдна информация. Нещо немислимо в днешни дни. Играхме "на сляпо" срещу най-богатия футболист по онова време - Джани Ривера, и победихме".
 
В "Академик" не знаят, но по това време нещата в "Милан" не са никак цветущи. 
 
Клубът е раздиран от скандали между собствениците, като на всичкото отгоре се представя посредствено в Серия "А".
 
По подобие на Данко Роев, "Милан" също има проблеми с полета. Евтиният самолет, който единият собственик наема, за да спести пари, не успява да излети. И се налага смяна на полетите с няколкочасово забавяне - това още повече изнервя обстановката в тима.

Според италианските медии, някой от играчите не са могли да се понасят - обстановката в тима била ужасяваща.
 
В дъждовната вечер на "Васил Левски", мачът започва прекрасно за родния тим - 2:0 до 25-та минута. Голмайстори са Тошко Паунов и Красимир Манолов.
 
Фабио Капело връща един гол, за да дойде краят на полувремето, когато съдията отсъжда дузпа в полза на домакините. Голмайсторът на тима Альоша Димитров застава зад топката и вкарва за 3:1.
 
След почивката следват два бързи гола. Коловати вкарва за 3:2, а Тошко Паунов прави резултата 4:2 само две минути по-късно.
 
Интересното около това попадение е, че в докладите на УЕФА и италианските медии, то е записано като автогол на Алберто Бигон, но в родната преса и в спомените на играчите, голът е на българина.
 
Близо 40 г. след паметния двубой, Паунов си спомня:
 
"Имаше центриране от корнер, засилих се към вратарското поле, съумях да стигна първи до топката, но нямах представа къде я насочвам. Идеята ми беше само да я отклоня, за да отиде в някой от нашите, а то какво се получи? Параболата прехвърли вратаря, отби се от гредата и гол.
 
Спомням си, че на следващия ден имах изпит, отидох на старото кино „Тина Киркова“, там ни беше канцеларията. Никой дори не ме позна, никой не ми обърна внимание. Даже чаках два часа да ми заверят книжката".
 
Десет минути преди края, Фабио Капело вкарва втория си гол, за да оформи крайното 4:3.
 
Страхотен успех, който отеква из цяла Европа, но сред зрителите на "Васил Левски" и играчите на "Академик" остава лека нотка на разочарование - "Можеше да ги бием с повече", казват си те.

снимка
 
В края на мача се разиграва интересна случка между Стефан Първанов и суперзвездата Джани Ривера. Българският футболист му иска фланелката, италианецът отказва, а Първанов не му остава длъжен - тегли му една.
 
На терена се разразява люта караница между двамата - всеки на родния му език. Какво са си крещяли остава загадка, но можем да предположим в каква насока е протекла кавгата.
 
Футболистите получават и премия за грандиозния успех - 80 лева. След години, някои твърдят, че обещаната сума от ръководителите на родния спорт била 100 лева, но преките им началници прибрали по някой друг лев - факти останали в митологията на събитията от преди 40 г.
 
80 или 100 лева, гол на Паунов или автогол Бигон, едва ли е от такова значение, в историята остава едно:
 
"Академик" (София) - "Милан" 4:3.
 
Студентите от ВИФ, вече със самочувствие, отиват на "Сан Сиро" с намерението да изхвърлят "Милан" от Купата на УЕФА.
 
Срещата започва с фалстарт. Реферът иска да прекрати мача в началните му минути, защото Юлиян Иванов е с номер 14 (по това време титулярите са с номера от 1 до 11).
 
Разсеяният Ненов си забравил екипа с номер 4 в хотела.
 
След дълга разправия се стига до намесата на д-р Стоян Костадинов, който замаскира единицата с лепенка и всичко се нормализира.
 
"Милан" побеждава с 2:0 и отстранява "Академик". Българските играчи са бесни, отменен им е чист гол, а по техните думи, съдията е подпирал домакините през целия мач. 
 
В потвърждение на тази теза, в. "Ил Джорнале Нуово" пише:
 
"Горките футболисти от София! Ако съдията не им бе отменил скандално гол и не подпираше домакините, "Милан" щеше да бъде елиминиран".
 
Макар да отпадат, студентите от ВИФ, носещи фланелката на "Академик" остават единствения отбор побеждавал седемкратния Европейски шампион. 
 
И така в историята срещу колоса от Милано, "Левски" се проваля в шест опита да победи, ЦСКА - в два. Успява само "Академик".

Сега е ред да се пробва и "Лудогорец".