Аржентинският гений има толкова трофеи във визитката си, че е трудно да ги побере една страница от интернет енциклопедията wikipedia. Не му беше лесно, но Меси избра за английското списание "FourFourTwo" 14-те най-ярки момента в кариерата си. Ето ги, през неговите очи и с неговите думи:

Аржентина - Босна 2:1 на Мондиал 2014

"Трябваше да чакам осем години за втория си гол на световно първенство. Искахме да направим много силен турнир и стартът бе срещу Босна. Аз вкарах втория гол. Взех топката около центъра на терена, втурнах се към наказателното поле. Направих двоен пас с Гонсало Игуаин и стрелях. За мой късмет топката влезе във вратата. Направихме силно световно и стигнахме на финал. Е, не спечелихме турнира, но поне сторихме всичко по силите ни. Знам колко важен е един Мондиал за всеки аржентинец у дома. За мен мечтата продължава да е да го спечеля."

Embed from Getty Images

"Еспаньол" - "Барселона" 0:1, 2004 г.

"Влязох като резерва на Деко в мача с градския съперник. Бях нервен, това бе дебютът ми в първия отбор. Никога няма да го забравя. Бях нетърпелив, исках да дойде моментът да вляза в игра. Франк Рийкард, нашият треньор тогава, ме бе подготвил и имах самочувствие. Бях част от първия отбор, но още не бях играл. Това бе моята мечта, в онзи ден се сбъдна."

"Барселона" - "Байер" (Леверкузен) 7:1, 2012 г.

"Каква вечер беше това!? Не знам как да подредя головете си в този мач, всички ми се струваха еднакво красиви. За мен беше специално събитие да вкарам пет пъти, а и победата ни бе убедителна. Аз станах първият с пет попадения в един мач в Шампионската лига, естествено, че се радвах. Предпочитам обаче отборната победа, независимо вкарвам ли или не."



Нигерия - Аржентина 0:1, 2008 г.

"Със Серхио Агуеро ме свързва дългогодишно приятелство. Като по-млади често бяхме заедно в дълги периоди, особено в националните отбори, играехме на "ФИФА" един срещу друг и т.н. Онези олимпийски игри в Пекин са един от най-прекрасните ми спомени във футбола, и пак бяхме заедно. Това е много важно събитие, а да спечелиш златен медал за родината си е невероятно.

Самото усещане да сме част от олимпиадата беше уникално. Победихме с 3:0 Бразилия на полуфинала, а те бяха невероятен отбор. Бихме и Холандия, и Нигерия... Фантастично!".
Embed from Getty Images
"Барселона" - "Севиля" 5:1, 2014 г.

"Подобрих рекорда за най-много голове в испанското първенство в този мач, а това е огромно постижение. Говорим за лига, в която са играли големи играчи."

"Барселона" - "Байерн" 3:0, 2015 г.

"Беше полуфинал в Шампионската лига, много важен мач. Когато тръгнах срещу Боатенг, знаех, че трябва да го лъжа един на един и да атакувам вратата. Както е всеки път. Но се получи идеално и стана гол, а после продължихме и взехме купата."



"Барселона" - "Албасете" 2:0, 2005 г.

"Първият ми гол за "Барса"! Вече имах няколко мача и знаех, че изляза ли на положение, няма да съм нервен. Стана много бързо - Роналдиньо копна топката над бранителите, а аз направих същото над вратаря! Всички играчи дойдоха към мен да се радват, беше голям момент.




"Барселона" - "Реал" 3:3, 2007 г.

Да вкараш хеттрик в Ел Класико е постижение пред очите на целия свят, защото този мач го гледа всеки. Направих го - вкарах три гола за първи път в кариерата ми, и то точно в това дерби.

"Барселона" - "Хетафе" 5:2, 2007 г.

"Казват, че това е най-великият ми гол. Не знам... Вероятно, защото хората го оприличават на този на Диего Марадона от Мондиал 1986. Поех топката в центъра и тръгнах. Не мислех да стигна до вратата и да вкарам. Просто дриблирах, дебнех отварянето на пространство и продължавах... И стана."



Аржентина - Сърбия 6:0, 2006 г.

Първият ми гол на световно първенство. Не бях нервен, просто исках да вляза на терена и да играя. Пуснаха ме за 15 минути в края и вкарах шестия гол за нашия отбор. Голям момент за мен.

"Барселона" - "Ювентус" 3:1, 2015 г.

"Да вдигнеш купата в Шампионската лига е невероятно усещане. В Берлин на онзи финал ние дори не мислехме за това, че правим требъл, ако спечелим - титлата и купата в Испания също бяха наши. Всичко се получи, играехме добре, спечелихме срещу много силен отбор. Велика вечер."

"Реал" - "Барселона" 2:6, 2009 г.

"Никога няма да забравя този мач и обичам да гледам видеото с моята радост след петия ни гол, мой втори. Победихме с огромен резултат като гост "Реал", а аз за първи път играх на позиция "фалшив номер девет", измислена от Пеп Гуардиола в деня преди двубоя. Бяхме убийствено ефективни. Много бяхме говорили за позицията ми и преди това, но за първи път го приложихме на "Бернабеу". Целият отбор игра фантастично, това е съвършеният ни мач." 



"Барселона" - "Манчестър Юнайтед" 2:0, 2009 г.

"Вкарах гол с глава при условие, че до мен беше Рио Фърдинанд... Това не е лесно. Но той не ме пазеше в действителност, имах време да скоча и да ударя топката. Когато Шави центрира, аз си представих гола. Благодаря на Бог, точно така стана! Беше на финал, помогна на отбора за победата, за купата. След като бях пропуснал финала през 2006 г. с контузия, това бе велик момент за мен."

"Реал" - "Барселона" 2:3, 2017 г.

"Това бе съвършена вечер. Всичко вървеше по план, по сценарий. Вкарах два гола, вторият в последната секунда. Не мога да искам повече. Ако не бях вкарал, казвахме "сбогом" на титлата, този гол ни върна в играта. Емоционален момент, паметен момент!

Видях Жорди Алба да пробива и да търси момент за пас. Знаех си, че трябва да тръгна, това е нещо, което сме правили на тренировки. Влезе ли Жорди в онази зона на левия фланг близо до наказателното поле, аз трябва да съм на позиция за изстрел."
 
Embed from Getty Images