Рим дълго празнува след победата 1:0 над "Шахтьор" (2:2 общ резултат и елиминиране с гол на чужд терен), като хиляди се събраха на традиционни места като площад "Пополо" и край фонтана "Треви". Защо е цялата еуфория ли? "Не се страхуваме от никого в турнира - каза треньорът Еузебио ди Франческо. - Иска ми се да се видим с Монтела на финала, защо не?".

Винченцо Монтела е треньор на "Севиля", който пък изхвърли "Манчестър Юнайтед" от турнира. Някогашният нападател на "Рома" стана шампион през 2001 г. с римския отбор, редом с Ди Франческо.

Последното участие на отбора на четвъртфиналите беше доста травмиращо. През пролетта на 2008 г. римските "вълци" бяха разгромени от "Юнайтед" и Кристиано Роналдо с 1:7 в реванша в Манчестър след 2:1 във Вечния град.

Един играч и днес носи екипа на "Рома", както бе и в онези двубои - Даниеле де Роси. Символът на отбора, местното момче. Халфът призна след победата над "Шахтьор", че в клуба никой не мисли за финал или полуфинал.

"Приемаме мачовете един по един, не гледаме по-далеч от следващите 90 минути в Шампионската лига - каза Де Роси. - Изживяваме всеки мач, щастливи сме, че играем на този етап. Само вижте какви двубои имахме с "Шахтьор", за който четохме как бил най-слабият съперник от 16-те в елиминациите. А те са страхотен отбор. Нататък няма да става по-лесно".

Една от тайните на "Рома" в Европа този сезон е домакинската форма. И по-скоро - превръщането на "Олимпико" в крепост. Отборът записа четвърта "суха мрежа" от четири домакинства в Шампионската лига, а игра срещу съперници като "Челси", "Атлетико" и сега - "Шахтьор".

Другият коз се казва Един Джеко, вкарал победния гол във вторник. "Заради нощи като тази останах в Рим - каза босненецът, който през януари отказа трансфер в "Челси". - Мечтаем, без да си даваме напразни илюзии".

Да, Рим мечтае. Неговата "единствена велика любов", както се пее в химна на "Рома", никога не е слагала ръка на Купата на европейските шампиони.

Със сигурност няма да е фаворит и сега, но... Не подценявайте отбора на Ди Франческо.