Но ето, че днес зад Океана - в Ню Йорк, Монреал, Питсбърг... Градове-храмове на играта със стик и шайба, вече анализират младия вратар, роден в Русе и израснал в Русия, където родителите му се местят, когато е съвсем малък. И въпросът, на който търсят отговор, е:

Може ли Александър Георгиев да стане звезда на НХЛ?

Рано е за категоричен отговор, но ето ви фактите, върху които да стъпите, когато следите изявите на българина с руски паспорт в следващите дни, седмици, а дай Боже - и години в Националната хокейна лига.

На 10 февруари Георгиев навърши 22 години, съвсем млад е. Мина през финландската лига, играл е за руския младежки национален отбор, а от миналото лято се премести в Ню Йорк.

На 19 юли 2017 г. великият отбор "Рейнджърс", един от митовете на хокея, обяви договора с младежа. Естествено, никой не е и мечтал (най-малко той) толкова скоро да се появи на леда на славната зала "Медисън Скуеър Гардън".

Очакваше се да изкара година-две в "Хартфорд", който е дъщерният тим на "Рейнджърс" в периферната лига, за да се прецени има ли изобщо качества и потенциал за Голямата игра. "Рейнджърс" още тогава знаеше, че момчето не е случайно. Статистиките на Георгиев във Финландия никак не са лоши - в 27 мача за ТПС "Турку" бе допуснал средно по 1.7 гола на двубой, което е доста сериозен показател, но не и нещо извънземно.

Преди 8 месеца Алекс бе все още изключително далеч от леда в НХЛ. "Рейнджърс", както сочеха и прогнозите, направи доста посредствен сезон. В момента балансът е 32:32 победи и загуби, което си е среднячество в чистия му вид.

Титулярят Хенрик Лундвист е легенда в Ню Йорк, а освен това е олимпийски и световен шампион с родината си. Шведът е изключително опитен с неговите 870 мача в НХЛ и цели 13 сезона е в този отбор, като държи куп рекорди. Лундквист до Нова година изглеждаше непоклатим. Резервата му - чехът Онжей Павелец, също е невероятно опитен. Световен шампион с родината, кара 11-и сезон в НХЛ... Да, но Лундквист отиде на скамейката за слаба игра, а Павелец се контузи.

И дойде часът на Георгиев в момент, в който уж върху "Рейнджърс" няма напрежение, но...

В такъв клуб никога не е спокойно и всеки мач се гледа под лупа.

"Не ми е лесно, но не гледам толкова далеч, че да правя сметки за след края на сезона - призна Лудквист, който е резерва на българина. - Ще говорим с ръководството като свършат мачовете.".

В това време феновете си харесаха Алекс, младото лице на промяната. Той е един от новите в тима, променил се доста през февруари и март, след като бяха привлечени и нови играчи.

Георгиев е започнал на вратата четири мача дотук и в един влезе за последните 25 минути, което трудно може да бъде наречено дори "кариера в НХЛ" все още (само да ви напомним колко двубоя има Лундквист...). Номерът му бе променен от 90 на 40 за последните три двубоя. Но до №1 има доста време.

Пет срещи на най-високо ниво, в които "Рейнджърс" спечели три победи - и то поред, което не се бе случвало от декември.

Младокът допусна 15 шайби във вратата си, но това изобщо не е твърде много на фона на цялостното представяне на отбора през сезона. Спаси 33 от 37 удара при загубата от "Минесота" в дебюта си на 23 февруари. След това извади 35 от 37 при победата над "Едмънтън", записа 41 спасявания (3 допуснати гола) при успеха над "Каролина" и бе в центъра на събитията при паметното 4:3 над "Питсбърг" в "Медисън Скуеър Гардън", когато спаси 37 от 40 удара, включително дузпа на звездата Евгений Малкин.

След този мач за него се появиха и първите анализи на блогъри, автори, журналисти, следящи отблизо "Рейнджърс".

Дали той може да се задържи на вратата?

"Георгиев прави много силна заявка за втори вратар за следващия сезон - пише Шон Хартнет, който следи отблизо отбора. - Нищо чудно той да е №2 след Ханк (както наричат Лундквист), а влиянието на шведа върху него да се окаже златна възможност за младото момче.".

Основната заслуга е на Беноа Алер, треньорът на вратарите в "Рейнджърс". Той направи така през годините, че дори Лундквист да е контузен или да не играе по някаква причина, заместниците му винаги да са на ниво и в готовност да влязат на леда.

"Няма съмнение, че той има голяма заслуга за трите поредни победи - каза главният треньор на отбора Ален Виньо. - Силен е, стабилен е и не се отказва. Може би усещаше, че третият гол на "Питсбърг" бе от тези удари, които трябва да спасява. И се поправи, спирайки дузпата на най-добрия играч в лигата в момента. Младото момче има характер, няма съмнение."

"Той е страхотен, работи здраво и се харесва на всички в отбора с отношението си - казва центърът Кевин Хейс. - Спаси ни във важни моменти.".

Том Ърц, друг анализатор на "Рейнджърс", подрежда впечатленията си от играта на българина досега така:

1. Георгиев изглежда доста по-добре на вратата, отколкото всички ние сме очаквали и спасява повече положения, отколкото сме се надявали да спаси.

2. Добрите игри и резултатите в дефанзивен план не се дължат на защитата, а на него - той спасява чисти удари, излизания 1 на 1... Това са вратарски изяви, не добра работа на хората пред него.

3. Спокоен е и сякаш от нищо не му пука. А е на 22 години и пълен дебютант.

4. Той получи шанс и просто яхна вълната без да му мисли много. Нещата му се получават.

5. Минали са само 5 мача и не е възможно да правим генерални изводи. Дотук хлапето се представя много над очакванията. Потенциалът му е видим, изненадата е приятна. Остава да продължи по същия начин, да се учи от Беноа, който е един от най-добрите в бизнеса и... кой знае?

Така е - никой не знае докъде ще стигне кариерата на Александър Георгиев. Но той вече се изправи срещу Сидни Кросби и Евгений Малкин, без да трепне. Пази в хокейния храм "Медисън Скуеър Гардън", спасява дузпи, усмихва се след мач и сякаш изобщо не изглежда притеснен от случващото се.

Първият българин - защото той е такъв по рождение и произход - в Националната хокейна лига е явление, което не можем да подминем. И ще следим с интерес как ще се развие кариерата на 22-годишния Александър.