Реакцията идва след атаките с критики от фенове и медии, последвали отпадането на "червените дяволи" от Шампионската лига в сряда след 1:2 от "Севиля" в реванш от осминафиналите. Жозе дойде на брифинга подготвен - със зелена папка с листи, пълни със статистики и информация.

И след недовършен въпрос от репортер - "Някои фенове са недоволни от представянето в сряда...", шафетата пое Специалния.

"На тези фенове ще кажа... Феновете са си фенове, те имат своето право на мнение и реакции. Но има нещо, което аз наричам футболно наследство (използва думата heritage - наследство, натрупване, традиция - б.а.). Не знам дали правилно превеждам от португалски, който е почти перфектен при мен, на английски, на който говоря далеч от перфектно, тази дума.

И това наследство е, че последният път, когато "Манчестър Юнайтед" достигна до финал в Шампионската лига, бе през 2011 г.

Оттогава:

2012-а - аут в груповата фаза, а групата бе почти същата, каквато бе тази година за нас.

2013-а - аут в мач на "Олд Трафорд" на осминафинал, аз бях на отсрещната скамейка (като мениджър на "Реал" - б.а.).

2014-а - аут в четвъртфиналите.

2015-а - без европейски футбол.

2015-2016-а - аут от групите, отива в Лига Европа и е аут във втората елиминация там.

2017-а - играе в Лига Европа, печели Лига Европа с мен начело, след което се връща в Шампионската лига.

2018-а - печели групата си с 15 точки от 18 възможни и губи на осминафинал. Та за седем години с четирима различни мениджъри, клубът един път не се е класирал за Европа, два пъти отпада в групите, а най-доброто класиране е четвъртфинал.

Да отидем към Висшата лига, където последната титла бе през 2013-а, а оттогава в четири поредни сезона "Юнайтед" е седми, четвърти, пети и шести. Това е футболно наследство. Това значи къде си, когато започна процесът - тук, тук или тук (показва с ръце различни височини до масата - б.а.). И феновете, с които вие говорите, са много различни от тези, с които аз съм разговарял. Те знаят къде бяхме, когато аз пристигнах.

Когато отидох в "Реал", знаете ли колко от играчите там бяха играли в четвъртфинал на Шампионската лига? Чаби Алонсо с "Ливърпул", Икер Касияс с "Реал" и Кристиано Роналдо с "Манчестър Юнайтед". Другите не бяха играли дори на четвъртфинал. Тези статистики са истински. И ще ви дам още.

В последните седем години най-лошото класиране на "Манчестър Сити" във Висшата лига е четвърто място. Два пъти бяха шампиони, а можете да кажете - три пъти, защото ще спечелят и тази година. Това е наследство.

Знаете ли още какво? Отаменди, Де Бройне, Фернандиньо, Силва, Стърлинг, Агуеро - те са инвестиции от миналото, не от последните две години. Имаха ги от преди. Знаете ли колко играчи напуснаха "Юнайтед" миналия сезон? Проверете къде играят, как играят, ако изобщо играят. Ето това е наследство. Когато аз си тръгна оттук, следващият мениджър ще завари тук Лукаку, Матич, Де Хеа - разбира се, той е тук отдавна... Играчи с друг манталитет. С различен статут и ноу-хау.

Аз мога да ида в друга държава и в първенство, което съм спечелил преди да е започнало. Но не съм. Искам да съм тук и няма да си променя мисленето и манталитета. Има един израз, че всяка стена си има и врата. Няма да си тръгна и да избягам, защото съм чул няколко освирквания. Уважавам феновете, но не се страхувам от своята отговорност.

Когато бях на 20 години, бях никой във футбола. Сега съм на 55 години и съм някой заради това, което съм постигнал. Заради работата, която съм свършил и таланта, който имам. И заради мисленето си.

За хората, които не ме харесват, сигурно е било много трудно през тези години, защото аз винаги печеля. Тук печеля, там печеля... Последният ми трофей е отпреди 10 месеца. Бих "Челси", бих "Ливърпул", но ето - губя от "Севиля" и те отново излизат и са щастливи. ОК."

P.S. - Публикуваме го с незначителни съкращения.