Какво е дерби? Откъде идва като термин и как се пресели в света на футбола завинаги, дефинирайки онзи мач, който не искате да пропуснете в София, Виена, Москва, Лондон, Буенос Айрес или Мексико Сити?

Докато пушил от ароматната си пура и пиел поредната напитка след вечеря, Едуард Смит-Стенли, 12-ият граф на графство Дарби, бил осенен от идея. Да организира конни надбягвания, каквито не са виждани дотогава. Било през 1778 г. и идеята се реализирала две години по-късно. В графство Съри в края на май и началото на юни имало състезания, които предизвиквали интереса и събирали аристокрацията на цяла Англия. Получили името на създателя на надбягванията - Earl of Derby.

Постепенно за тях се говорило просто като "надпреварите на Дарби". Думата извън Острова се произнася дерби, въпреки че правилното е дарби - както доказва и изписването на името на отбора Дарби Каунти, представляващ въпросното графство.

През 19 век в Англия вече имало турнири по ръгби и футбол, а най-оспорваните мачове били сравнявани с "дербитата" в конните надбягвания. И така...

Ако днес погледнете в Оксфордския речник и се заровите на буквата D, ето ви определението за "derby": "Конни надбягвания за 3-годишни коне, организирани след 1780 г. от 12-ия граф на Дарби и провеждани в края на май и началото на юни". Но с втори абзац: "спортен двубой между два съперникови отбори от един и същ регион".

Отговор първи е даден.

Но през годините във футбола дербитата излязоха от рамките на локалното съперничество. Просто са нужни - те са хляб и вода за привържениците, въпреки че често тежат на играчите.

Какво би бил един клуб, ако си няма дерби, ако няма съперник? Ако няма два мача в годината, за които запалянковците да се готвят седмици наред и да обсъждат седмици след края им?

У нас ЦСКА - "Левски" е дерби, родено след Втората световна война, когато е създаден "червеният" отбор. Но с годините съперничеството е толкова ожесточено и създаде толкова герои и паметни случки, че надмина "Славия" - "Левски", което е най-старото столично дерби. И изобщо - искрата в "червено-синята" надпревара е несравнима, пренесена отдавна във всеки спорт, в който двата клуба има отбор. Дори на шах ЦСКА - "Левски" е дерби.

Най-популярни и най-титулувани в България, това са имената на отборите, които или обичаш, или ненавиждаш. Но не са ти безразлични. Ако си футболен запалянко, ще седнеш днес в 13 ч пред телевизора, независимо дали си в Добрич, Русе или Мездра. Това просто е ЦСКА - "Левски".

Корените на съперничеството тук са подобни на тези в Сърбия и Румъния, където основните грандове са създадени след 1945 г. И там основните мачове са столични - "Стяуа" срещу "Динамо" и "Цървена звезда" срещу "Партизан".

В Гърция враждата е между атинските отбори, но за дербита се считат и мачовете Атина - Солун, като общо пет клуба са замесени: "Панатинайкос", "Олимпиакос" и АЕК са най-популярни в столицата, а ПАОК и "Арис" - в Солун.

В Турция дербитата са в мегаполиса Истанбул, като "Галатасарай", "Фенербахче" и "Бешикташ" са отборите, които подкрепя практически всеки.

В Испания обаче едно дерби, наречено Ел Класико, има по-различна история. То се ражда в годините на мрак между двете Световни войни в страната, когато Франсиско Франко я взима под свое командване с военна сила през втората половина на 30-те години на миналия век.

Тогава президентът на футболен клуб "Барселона" Хосеп Суниол е екзекутиран, но не заради играта, естествено. Политика. "Барса" е приета от каталунците за символ на съпротива, а антагонизмът с Мадрид е оцапан и с кръв, и с много ненавист.

През годините това съперничество еволюира, то не е само политика, а и борба за надмощие на спортното поле, особено във футбола. Това са двата най-мощни като ресурси, репутация, а може би и популярност клубове в света.

Ел Класико вече е и най-очакваният футболен мач на планетата, особено през новия век, когато с оплитането на света в глобалната мрежа и социалните такива, "Барса" и "Реал" - защото именно "Реал", а не "Атлетико" е символ на силата на Мадрид, са марки от световен калибър. Съперничат си във всичко.
Embed from Getty Images
Най-свирепото дерби? Като атмосфера, омраза, физически сблъсъци и пълно отрицание на съперника, дори с цената на ранени и жертви, това са мачовете в Южна Америка. Комбинацията от горещ темперамент, фанатична любов към отбора, както и оплитането на ядрата от запалянковци с криминални групировки, превръща дербитата в Аржентина и Бразилия в малки войни.

Неслучайно след 2011-а година мачовете изобщо в аржентинската лига минават без гостуващи агитки. Да не говорим за дербитата. Има няколко такива в Аржентина, но едно си е спечелило репутацията на най-голямо. То е смятано и за най-оспорваното съперничество в света, надминаващо дори "Барса" - "Реал".

"Бока Хуниорс" срещу "Ривер Плейт".

Мачове между тях има от 1913-а, но омразата пламва по-късно, вече е близо стогодишна и тръгва от локален конфликт. Това са двата отбора на един и същ квартал - Ла Бока, но "Ривер" решава да го напусне през 1925 г., за да се премести в Нуниес, който е по-елитен. Махалата на средната класа.

"Бока" презрително нарича врага "милионерите", но и "пилетата" (от страхливци). Феновете на "Ривер" слагат маски, когато минават покрай стадиона на "Бока" и го наричат "кочина", е враговете в синьо и жълто са "прасета" и "бедняци". През годините това е най-шумното, лудо, колоритно, но и опасно дерби. Загиналите са десетки, особено в нощите след мачовете. Затова и от 7 години на този двубой няма фенове на гостите. Поне засега мярката дава резултат, но със сигурност отне от зрелището.
Embed from Getty Images
Ето това е дербито като термин на футбола. Локално съперничество или такова, породено от история, политика, искра между привърженици.... У нас този мач остава ЦСКА и "Левски", независимо от съобръженията за това кой как се е преименувал, откъде е взел регистрация или лиценз.

На последните мачове имаше над 25 000, като по-голямата част от стадион "Васил Левски" бе запълнена. Толкова хора няма на двубоите на националния отбор.

Това е паспортът на дербито.

И днес около 15 часа най-коментираното събитие у нас пак ще е точно това.

ЦСКА или "Левски". Червени или сини.