Мнозина очевидци са на мнение, че на 17 март 1982 г. в София губи най-силният отбор като моментно състояние, елиминиран някога от роден тим.

"Ливърпул" пада от ЦСКА с 0:2 след продължения с два гола на Стойчо Младенов, което стига за подвига - първият мач е завършил 1:0 за англичаните на техен терен. За този мач се разказват легенди, има песни (народен фолклор), а голмайсторът Младенов получи доживот прякор Екзекутор на "Ливърпул".



На онзи 17 март теренът на "Васил Левски" е много тежък, снегът е почистен извън него, но калта е замръзнала и се играе ужасно трудно. Битката е изключителна.

ЦСКА е в състав: Велинов, Безински, Динко Димитров, Томанов, Георги Димитров, Илиев, Йончев, Младенов, Джевизов, Марков и Здравков. Срещу тях излиза машината за победи, спечелила три пъти Купата на европейските шампиони в годините от 1977-а до 1981-ва. Три от пет.

Гробелаар, Нийл, Лоуренсън, Рей Кенеди, Уилън, Томпсън, Далглиш, Лий, Ръш, Макдърмът, Сунес. Феноменален отбор. Имената им в онзи момент са парола за това, че те чака загуба. Който и да си в европейския футбол.

Та, казахме, легенди... Една от тях е, че след победата до 6 ч сутринта Велинов и капитанът Георги Димитров обикаляли с файтон софийските улици и пеели. Дали е вярно? Само, който ги е видял, може да каже.

С последния сигнал на паметния двубой хиляди факли от свити на фуния вестници озаряват трибуните, а покойният Николай Колев-Мичмана изрича в ефир: "След минути всички световни агенции ще съобщят новината, че европейският шампион е детрониран от българския ЦСКА". Фраза, която се помни и днес.

Това е последният случай, в който действащият първенец на Европа е елиминиран от български отбор. На ЦСКА се случва три пъти, като преди това "жертви" са "Аякс" и "Нотингам".

На същия 17 март, но 6 години по-рано, в София скланя глава и "Барселона".

Сценарият е доста различен, но победата си е впечатляваща, въпреки че не се стига до елиминиране на гранда от Испания.

Препълнените трибуни на "Васил Левски" виждат отбор на "Барса" със звезди като Кройф, Неескенс, Марсиал и Решак. Каталунците са спечелили първия мач от четвъртфиналите в Купата на УЕФА с 4:0 и идват в София с ваканционно настроение.
 

Но то се променя драстично в 10-ата минута, когато с голове на Павел Панов и Йордан Йорданов "сините" водят с 2:0. 70 000 по трибуните настръхват - може ли да стане чудо?

До края на първото полувреме "Барселона" изравнява, а "Левски" пак повежда с гол на Емил Спасов. За пет минути гостите обръщат резултата до 3:4, но в последните 240 секунди на редовното време ги чака ново разочарование - Йорданов и Панов отново вкарват, за да се стигне до зрелищното 5:4!

"Левски" отпада, но победата остава една от най-престижните за клуба в европейската му история.

И двата мача са на 17 март, в различни години, на един и същ стадион и изиграни от двата гранда на родния футбол.

В наши дни март е месец, в който почти сме забравили участието на българските отбори в Европа за сезона, толкова отдавна са отпаднали.

А бяха години...