Депутатът от Лейбъристите Йън Остин първи изказа тезата, а Джонсън потвърди, че "той е напълно прав".

Обвиненията идват в разгара на дипломатическия скандал Лондон - Москва, който прескочи и на футболния терен.

Делегацията на английския национален отбор на Световното ще бъде почти изцяло лишена от официални лица, като членовете на Кралското семейство и политиците, получили покани за откриването, ги отказаха категорично. Няколко други страни се присъединиха към "нефутболен" бойкот на Мондиала - Исландия, Белгия и Швеция вече го потвърдиха.

Сравнението с Хитлер и игрите в Берлин 1936 цели да покаже, че Световното по футбол - най-гледаното спортно събитие изобщо на планетата, ще е пропагандно оръжие в ръцете му.
Embed from Getty Images
Лидерът на нацистка Германия превръща олимпиадата в Берлин в парад на мощта и мащабите на своята амбиция и идеята, която ръководи. Свастиките на стадиона в Берлин са в пъти повече от олимпийските символи, а заплахите за бойкот в месеците преди старта на надпреварите тогава също са много. И не се осъществяват, като най-добрите атлети стартират в Берлин.

Някои от тях - като легендарният тъмнокож лекоатлет Джеси Оуенс, отказва да вдигне ръка за нацистки поздрав, след като печели всеки от четирите си златни медала на игрите. Събитие, което остава в историята.

Английските фенове също не са особено ентусиазирани за пътуване до Русия за Мондиала. Една от най-верните и многобройни футболни армии на всяко голямо първенство, този път ще е в по-скромен вид. Само 24 000 заявки са подадени за мачовете на Англия на Световното, като за сравнение, преди Бразилия 2014 търсенето на билети стигна до почти 100 000 записани по това време преди Мондиала.