Големият кристален глобус беше завоюван от французина след победата му в спринта в Тюмен (Русия) още в четвъртък, но заради объркване в сложната система за събиране на точки, това не бе обявено веднага.

Победата на Фуркад означава, че той не може да бъде достигнат от норвежеца Йоханес Тингес Бьо в оставащите два старта. В генералното класиране французинът има актив от 1056 точки и води с 82 пред Бьо.

Мартен Фуркад е първият в историята, който печели седем Световни титли и има една повече от легендарния норвежец Оле Ейнар Бьорндален.

Французинът спечели малката световна купа в спринта, а до края на сезона може да спечели всичките малки кристални глобуси, които да прибави към рекордните в кариерата си 22 купи по биатлон.

29-годишният хегемон в биатлона опроверга спекулациите, че ще прекрати кариерата си.

"В момента съм концентриран да завърша този сезон. Със сигурност ще продължа да се състезавам до световното първенство в Антхолц през 2020 година. След това обаче вече не знам дали ще имам достатъчно мотивация да продължа да бъда най-добрият биатлонист в света. Знам, че няма да успея да остана в спорта толкова дълго, колкото Оле Ейнар, който все още се състезава на 44-годишна възраст.".