Германецът спечели стратегическата битка с големия конкурент и настоящ световен шампион - Люис Хамилтън ("Мерцедес"), като двамата бяха вплетени и в пряк дуел в последните обиколки на надпреварата.

Люис стартира от пол позишън след рекордна обиколка на пистата около езерото Албърт в събота, и запази лидерската си позиция след първите обиколки. Зад него се движиха двата болида на "Ферари" с Кими Райконен и Фетел в тях, докато пилотите на "Ред Бул" Макс Верстапен и Даниел Рикардо имаха проблеми и изостанаха рано.

В 19-ата обиколка Райконен и Хамилтън смениха гуми, а Фетел натрупа преднина, оставайки по-дълго на пистата. Рискът му се оправда, а и германецът имаше късмет. Той влезе в бокса в 26-а обиколка и се върна на трасето пред Хамилтън, но затова спомогнаха и обстоятелствата на пистата.

Болидът на "Хаас" с пилот Себастиан Гросжан спря след излизане от бокса и докато състезанието се управляваше от "виртуална кола за сигурността", Фетел изведнъж се появи пред изненадания Люис, който не бе уведомен, че конкурентът му идва от бокса.

"Какво стана, момчета? Защо не знаех, че Себастиан е в бокса?", запита по радиото световният шампион към отбора си. Но време за спорове нямаше, защото колоната имаше нов лидер.

Започна пряко преследване, като Люис сваляше аванса на Фетел дори до 0,8 стотни от секунда, но допусна грешка при твърде агресивна атака на един завой, за да се увеличи разликата до над 2 секунди.

Болидът на "Мерцедес" имаше и някои технически проблеми, което даде още допълнително предимство на Себастиан. Две обиколки преди края Хамилтън се оплака и от износване на задните гуми, което на практика сложи край на шансовете му за победа. Фетел спечели с 5.036 секунди пред световния шампион.

Трети остана Райконен, с което "Ферари" записа две места на подиума. Четвърти остана Рикардо, пети - Фернандо Алонсо с "Макларън", а шести - Макс Верстапен.

Така битката между двамата четирикратни световни шампиони Фетел и Хамилтън се очертава да е страхотна и този сезон.

Преди година стартът бе отново с "първи гол" за германеца, който пак спечели в Мелбърн. Но в края на 2017 г. с титлата триумфира британецът.