Последната бе завоювана на 3 юни миналата година в Кардиф срещу един от най-силните съперници - "Ювентус".
 
Сега съдбата среща двата колоса отново и това е перфектният момент за "бианконерите" да си отмъстят за горчивината от финала и онова тежко 1:4.
 
Залогът на четвъртфинала е огромен, най-вече за испанците. Те няма да спечелят титлата на страната си и могат да спасят сезона само с нов европейски триумф. А той би бил трети поред - нечувано в новата история на турнира, който "Реал" претендира, че му принадлежи "по право" след 12 титли в него.
 
"Юве" е на пол позишън за Скудетото след безценна победа над "Милан" през уикенда, но това няма да е нещо ново след шест поредни титли.
 
За клуба от Торино главна амбиция остава да вдигне Купата с големите уши над главата си, което за последно се случи през 1996-а след триумф над Аякс (1:1 и дузпи). Целият клуб обаче има и допълнителен стимул.

Това е трофеят, който липсва на Джиджи Буфон във великолепната му кариера, която е пред своя край.
 
 
От 1996-а насам "бианконерите" загубиха пет финала, два от които - точно от този съперник, "Реал".
 
Съперничеството между двата епохални клуба започва през 1962-а година и те са играли общо 19 пъти.
 
На два пъти се срещат на финал в европейските турнири и в двата "Реал" триумфира - 1998-а и 2017-а.
 
Статистиката в елиминационните мачове преди финала обаче е твърдо в полза на италианците. "Юве" отстрани съперника си в четири поредни случая, когато се срещнаха преди решителния мач от турнира - 1996-а (четвъртфинал), 2003-а (полуфинал), 2005-а (осминафинал) и 2015-а (полуфинал).
 
Така че тимът на Масимо Алегри далеч няма да подходи със страх в големия мач в Торино. Триумфът на "Уембли" срещу "Тотнъм" доказа, че воините в този клуб обичат такива предизвикателства. Измъкнаха се от много тежка ситуация, когато мнозина вече ги бяха отписали.
 
Embed from Getty Images
 
Същото важи и за "Белия балет". Отстраняването на ПСЖ на осминафиналите дойде с две убедителни представяния срещу един от най-силните клубове в Европа като качество на състава. 
 
Що се отнася до индивидуалностите, и в двата съперника има с какво да се похвалят. Кристиано Роналдо е в най-добрата си форма от началотото на сезона и вкарва като обезумял в Ла Лига. В Шампионска лига си го прави по традиция.
 
Очаква се да му партнират Карим Бензема и един измежду Гарет Бейл и Иско, което значи, че Зидан ще търси головете още в Торино. Зад тройката ще действат Модрич, Кроос и Каземиро. Защитата вероятно е най-класната в Европа - Рамос, Варан, Марсело и Карвахал. На вратата ще е Кейлор Навас.
 
Джиджи Буфон ще изведе "Юве", а пред него се очаква да действат Киелини, Барзали, Де Шилио и Асамоа. В халфовата линия ще са Маркизио, Кедира и Матуйди, а в атака Дъглас Коста, Игуаин и Дибала.
 
Embed from Getty Images

Буфон призна, че "Реал" е по-добър тим от "Ювентус", най-малкото заради историята. Въпреки това вратарят-легенда смята, че няма непобедим тим в Европа и Кралете могат да бъдат сломени.
 
"Да загубим финала беше болезнено, но се радваме за жребия. Сега сме повече от уверени, че ще постигнем нещо голямо. Испанските отбори винаги са фаворити, въпреки добрата игра на Манчестър Сити и Байерн", заяви Буфон.
 
Легендарният страж засипа с похвали Кристиано Роналдо и Серхио Рамос преди мача. Заяви, че португалецът е променил много стила си на игра в последните две години, а централният защитник е най-добрият на поста си в света.
 
Именно Буфон е една от основните причини за силната игра на "Юве" вкъщи. Тимът няма загуба на своя стадион от 14 октомври, когато загуби от "Лацио" с 1:2. Но последната в Шампионска лига бе преди цели пет години - поражение от "Байерн" с 0:2 в четвъртфиналите.
 
Букмейкърите дават леко предимство на "Реал" за днешния мач с коефициент 2,60. За "Юве" ставката е 2,90. Класирането на испанците е считано за сигурно - 1,33 коеф.

Но как може нещо да е сигурно, когато на терена са такива отбори?