"Войните" се поздравиха с втори успех в рамките на последните три сезона, след като в петия мач от финалната серия се наложиха над защитаващия титлата си тим на "Кливланд Кавалиърс" със 129:120.

По този начин "Уориърс" спечелиха финалната серия с 4:1 успеха и станаха първият тим, който приключва плейофите в НБА с 16 победи и едва 1 поражение. За "Най-полезен играч във финалната серия" бе избран Кевин Дюрант от тима на победителите, който завърши срещата с 39 точки, 7 борби, 5 асистенции и 1 отнета топка.

За бившия играч на "Оклахома Сити" и носител на приза за "Най-полезен играч" за сезон 2013/14 това е първи шампионски триумф, с което той оправда дискусионното си напускане на тима на "гръмотевиците" през миналия сезон.

Срещата в "Оракъл Арина" в Оукланд започна с няколко бързи смени на водачеството, но постепенно "Кливланд" взе инициативата след серия от добри отигравания на ЛеБрон Джеймс и Кайри Ървинг. Така първата четвърт приключи при резултат 37:33 в полза на гостите от "Кливланд".

Във втората част домакините значително подобриха играта си в защита, като същевременно се възползваха максимално от колебливата игра на Кевин Лав и травмата, която получи Кайри Ървинг в коляното. За щастие гардът на "кавалерите" успя да продължи срещата след кратка медицинска намеса и завърши срещата с 26 точки и 6 асистенции. Силните изяви на Андре Игуодала, Кевин Дюрант и Дреймонд Грийн позволиха на "Голдън Стейт" да се откъсне с 11 точки аванс на почивката при 71:60.

В третата четвърт гостите отново заиграха по-добре и се доближиха съвсем близко до съперника си, след като Джей Ар Смит вкара няколко важни тройки. Смит остана с 25 точки, като заедно с Тристан Томпсън, реализирал 15, бяха сред малкото играчи, оказали подкрепа на Джеймс и Ървинг. В същото време в тима на "Голдън Стейт" ключови изяви имаха всички включили се играчи, в това число и новобранецът Патрик МакКоу, вкарал 4 последователни точки в началото на последната четвърт, когато "Кливланд" се доближи на едва 3 точки от съперника си.

Стеф Къри и Кевин Дюрант обаче се включиха навреме и не позволиха да се стигне до обрат, подобен на този от миналата година, когато "Голдън Стейт" пропиля аванс от 3:1 победи.

Къри завърши срещата с впечатляващите показатели от 34 точки, 6 борби, 10 асистенции и 3 отнети топки, Дреймонд Грийн добави 10 точки, 12 борби, 5 асистенции и 2 откраднати топки, а Андре Игуодала, както и преди две години, когато взе приза на МВП във финалната серия, бе Х-факторът за победата с 20 точки, 3 борби и 3 асистенции от пейката.

За "Кливланд" отново над всички бе лидерът на тима ЛеБрон Джеймс, който за 47 минути на терена направи всичко по силите си, за да избегне загубата в пети от общо осемте му финала в Лигата. Джеймс регистрира 41 точки, 13 борби, 8 асистенции, 2 откраднати топки и 1 чадър, като стреля 19 от 30 от полето, но това се оказа недостатъчно, за да бъде спрян отборът на домакините.