Преди последния кръг тази нощ, имаше само една въпросителна, 15 тима си бяха осигурили място в следващата фаза, а "Минесота Тимбъруълвс" и "Денвър Нъгетс" се изправяха в директен сблъсък за последното 16-о място.
 
За да е драмата пълна, двата тима не се победиха в редовното време - 101:101. "Минесота" все пак се оказа краен победител след продълженията, като спечели със 112:106.
 
Другите отбори пък разпределиха крайните си места, за да станат ясни всички двойки:
 
Източна конференция:
 
"Торонто Раптърс" - "Вашингтон Уизардс"
 
"Кливланд Кавалиърс" - "Индиана Пейсърс"
 
"Филаделфия Севентисикстърс" - "Маями Хийт"
 
"Бостън Селтикс" - "Милуоки Бъкс"
 
Западна конференция:
 
"Хюстън Рокетс" - "Минесота Тимбъруълвс" 
 
"Оклахома Сити Тъндър" - "Юта Джаз"
 
"Портланд Трейл Блейзърс" - "Ню Орлиънс Пеликанс"
 
"Голдън Стейт Уориърс" - "Сан Антонио Спърс"
 
Срещата, която определено се откроява е тази между настоящият шампион "Голдън Стейт" и един от най-класните отбори в последните 15 години - "Сан Антонио".
 
Именно това е и откриващата среща на плейофната фаза. В събота (14.04) в удобно време за родните фенове - 22 ч.
 
"Спърс" е тимът с най-голям опит в плейофите, като не ги е пропускал от 1990 г. Класата е на страната на "Голдън Стейт", така смятат и букмейкърите. Проблемът идва оттам, че шампионите ще са без контузената си звезда Стеф Къри
 
"Войните" са фаворит за спечелването на трофея с коефициент от 2.20, втори по по този показател е шампионът на западната конференция - "Хюстън Рокетс". Това предвещава изключително интригуващ финал на Запад, стига двата тима да изпълнят очакванията и да стигнат до него.
 
Победителят от този мач пък би бил абсолютен фаворит срещу представителя на Източната конференция, поне според букмейкърите.
 
Двата най-силни тима на изток - "Кливланд" и "Торонто" са с коефициенти 8.50 и 9.50 за спечелването на лигата.
 
12 от 16-те тима участваха и в миналогодишните плейофи, а "Кливланд Кавалиърс" и "Индиана Пейсърс" се срещнаха в същата фаза.
 
Воденият от звездата Леброн Джеймс тим на "Кавалиърс" триумфира преди година, очаква се да го направи и сега. Това е и ключът -  те имат най-добрия играч в лигата, който може да преобърне всеки мач. 
 
Погледите са насочени и към "Торонто Раптърс". Канадците правят един от най-силните си сезони и са устремени към първия си финал в шампионата.
 
На пръв поглед въпросилтелните на изток са далеч повече. Докато на запад, финал между "Хюстън" и "Голдън Стейт" изглежда неизбежен. Рекордьорът по титли - "Бостън Селтикс" пък ще бъде без контузената си звезда Кайри Ървинг.
 
Предстоят два месеца на истинските битки в лигата, кои ще се доберат до финалната серия и кой ще бъде шампион. Отговорът - най-късно на 17 юни.