Академик Пловдив изпусна шанса си и загуби финала в Балканската лига от Апоел Холон със 75:91, въпреки че водеше след първото полувреме с 46:40. Българският отбор се представи силно, както и в целия турнир, но в едни тежки няколко минути в третата четвърт рухна срещу мощния съперник и неговата публика в залата в Холон.

Новият шампион в турнира бе и домакин на финалната четворка.

Академик водеше през цялото първо полувреме, напук на прогнозите, че Апоел е твърд фаворит. Тимът от Холон, който е четвърти в много силната израелска лига, бе спечелил вече два пъти срещу пловдивчани през сезона в тази надпревара.

Но времето минаваше и българите си имаха аванс, като едва три минути преди края на първото полувреме Апоел стигна до равенство - 40:40. Но дори тогава Академик не трепна и с две тройки стигна до аванс на почивката - 46:40.

Третата част се оказа ключова за изхода от мача, след като тръгна отлично за отбора на треньора Йордан Янков. Разликата стигна до 10 точки в полза на Академик при 64:54, но някъде там - в средата на тази четвърт - дойдоха най-тежките минути. Аполон наниза безответна серия от точки и поведе със 74:68, а залата просто полудя от еуфория. Нататък връщане в мача за българите нямаше.

В тези минути огромен ефект върху играта на домакините оказаха и американските асове Айзея Майлс и Тайръс Макгий.

Те понесоха своите съотборници на раменете си и авансът на Апоел растеше. Той стигна до крайните 16 точки при 91:75, като Майлс завърши с 18 точки, а Макгий - с 20.

Обрад Томич бе най-резултатен за Академик с 18 точки.

Трети в турнира остана отборът на Апоел Гилбоа Галил, победил в мача за бронза друг български представител - Берое, с 84:67.