Отборът на Академик (Пловдив) ще заложи на ядро от български играчи през следващия баскетболен сезон. Тимът от града под тепетата има нов треньор в лицето на младия специалист Йордан Янков, който днес даде първата си пресконференция след назначението си.

33-годишният наставник благодари за оказаното му доверие и си пожела повече фенове в залата, както и повече деца да заиграят баскетбол. Развитието на подрастващите от школата ще бъде на челно място в плановете на ръководството, а Асен Николов, който бе треньор на мъжкия отбор преди Янков, ще отговаря за младите таланти.

"Вече имам добър стаж в НБЛ като помощник на известни специалисти. Вероятно ще правя грешки, но именно затова ще разчитам на всички хора около мен. Ще изградим ядро от български състезатели, като ще разчитаме и на момчета от школата. Ще допълним състава с чужденци. Васил Бачев остава, водим преговори с Мартин Сотиров и Адриян Секулов, около които да градим ядрото", заяви Янков.

Покана да влезе в щаба на Янков има и друг млад треньор - Йордан Иванов, който досега помагаше на мъжкия отбор и се занимаваше паралелно и с подрастващите. Иванов по всяка вероятност ще премине стаж в отбор от Евролигата през есента.

Доскорошният играч на клуба Александър Груев, който прекрати кариерата си, ще бъде асистент на Янков. Бившият национал има над 20 години опит по терените. 

Другата глътка свеж въздух в ръководството е Александър Камарашки, който ще изпълнява ролята на заместник-председател и ще развива маркетинга и финансите на пловдивските "студенти".

Президентът на клуба Васил Врачев вярва, че той и останалите в отбора пордхължават да опитват да се развиват в положителна посока, подчертавайки, че работата в екип е на първо място.