След близо 40 години прекъсване България отново ще има играч в НБА. Александър Везенков ще подпише за три сезона със Сакраменто, а очакванията са, че крилото на националния ни отбор ще бъде с добра роля в ротацията на треньора Майк Браун. Под негово ръководство през миналия сезон "кралете" най-сетне играха в плейофите - след като преди това 16 сезона не бяха стигали до "обетованата земя", което е и най-дългата подобна суша в историята на НБА.

През миналия сезон Кингс записаха 48 победи и 34 загуби, завършвайки с положителен баланс за първи път от 2006 година насам. Този актив им отреди трето място в Западната конференция и първо в Тихоокеанската дивизия.

За зла беда обаче в първия кръг на плейофите баскетболистите на Браун, който бе избран за "Треньор №1 на годината", се изправиха срещу Стеф Къри и Голдън Стейт. Уориърс са отбор с огромен опит в плейофите, за разлика от Кингс, а това каза своята дума и баскетболистите на Стив Кър продължиха напред след 4-3 в първия кръг.

Въпреки поражението, сред феновете на отбора от столицата на Калифорния цари оптимизъм. За новия сезон състава на отбора ще бъде изключително балансиран - звездите Де'Арън Фокс и Домантас Сабонис отново ще бъдат лидери, Харисън Барнс и Трей Лайлс предпописаха договорите си, а към уравнението прибавяме и Александър Везенков.

Най-добрият играч на Европа за отминалия сезон отива в най-силното първенство на света, за да покаже какво може, а отвъд Океана са оптимисточно настроени към него.

Дори и преди трансфера на Саша от Сакраменто афишираха сериозни амбиции за следващия сезон, а силно представяне и дълго присъствие в плейофите определено не изглежда като невъзможна задача.

"Кралете" със сигурност ще се целят в поне полуфинал на конференцията, ако не и в нещо повече.

Колкото до поглед назад в исторически план - Кингс са едни от пионерите на НБА, като играят при най-добрите от 1948 година насам, разбира се под няколко различни имена. Нещо, нормално за професионалния спорт в САЩ. Имат една титла от далечната 1951 година под името Рочестър Роялс, а в края на миналия век и началото на новия бяха всеобщи любимци, когато там играеха колоси като Педжа Стоякович, Владе Дивац и Крис Уебър.

Онзи отбор обаче така и не успя да спечели титлата, след катo през 2002 загуби инфарктно финалите на Запад от Лос Анджелис Лейкърс, а после стана ясно, че един от съдиите е манипулирал част от мачовете.

А от есента и много, много погледи от България ще бъдат насочени в посока Западното крайбрежие на САЩ.