Американската баскетболистка Бритни Грайнър ще остане в ареста в руската столица Москва поне още месец. По информация на държавните медии в страната, тя ще бъде задържана от местните власти най-рано до 19 май.

31-годишната звезда бе арестувана на московското летище през февруари, след като граничните власти намериха масло от канабис в багажа ѝ. Ако бъде призната за виновна, Грайнър е застрашена от присъда до 10 години затвор. 

От американска страна обаче мълчанието е странно, особено предвид това, че в медиите Грайнър масово е представяна като “най-великата баскетболистка на всички времена”, макар историята да помни други състезателки с повече успехи от нея.

В понеделник прес секретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че не е “конструктивно” да се говори за задържани американски граждани в чужбина, отговаряйки на въпрос, свързан със спортистката.

Последната информация по случая е от 23 март, когато щатски дипломат е получил правото да посети Грайнър в ареста. 

Само след месец тя трябваше да започне осмия си сезон в WNBA, където има една титла с Финикс от 2014 година, както и седем участия в Мача на звездите. 31-годишната американка е и двукратен носител на наградата за най-добър защитник в женската НБА.

Случилото се с Грайнър отново повдигна темата за това, че професионалните баскетболистки не са достатъчно добре платени в Щатите и това ги принуждава да играят в Европа във времето, в което сезон в WNBA няма.

Бритни бе арестувана в Москва, където трябваше да се присъедини към клубния си тим Екатеринбург.