България загуби от Словения с 64:72 (22:12, 12:19, 10:20, 20:21) в София в среща от втория кръг в група "А" на Европейските квалификации по баскетбол за жени.

Възпитаничките на Стефан Михайлов изиграха силна първа четвърт, но след това постепенно гостенките, които завършиха на десето място на последния континентален шампионат през юли, наложиха волята си и записаха втори успех. Българките останаха с победа и поражение.

Домакините започнаха силно срещата и малко преди края на първата четвърт дръпнаха с 20:8, а в началото на втората авансът им достигна 25:12.

До почивката гостенките успяха да съкратят пасива си и първото полувреме завърши с крехък аванс от 34:31 за България.

Словения стигна до обрат със серия от 13:3 и малко след средата на третата четвърт дръпна с 44:39, като до края на изпусна водачеството.

Авансът на съперника стигна 13 точки при 62:49 в 34-ата минута, а минута преди края българките намалиха до 62:69, но за повече нямаха сили.

Словенките имаха сериозен превес в подкошието, като записаха 49 борби, 16 от които в нападение, срещу общо 35 на българките.

Димана Георгиева беше най-добра за домакините със 17 точки и 10 борби, Христина Иванова добави 15 точки, а Радостина Димитрова завърши с 12 точки.

За гостенките с 19 точки и 8 борби се отличи Тея Облак, а Ника Борич допринесе с 13 точки и 6 асистенции.

"Бяхме равностойни срещу отбор от топ 10 на Европа. Малки детайли, липсата ни на опит в мачове на такова ниво се оказаха решаващи. Направихме някои излишни нарушения, изпуснахме няколко чисти ситуации под коша, взеха ни доста борби в нападение. Направихме доста добро първо полувреме, но смятам, че през всичките 40 минути се борихме и показахме характер. С малко повече класа съперникът ни победи.

Доволен съм от старта ни в квалификациите. Изиграхме силен мач в Исландия и днес също се представихме добре. Смятам, че се развиваме добре. За съжаление сега имаме цяла година пауза в квалификациите. През лятото трябва задължително да се съберем, да направим лагер с контролни срещи и участие в турнири, за да имаме повече време да се обиграем", коментира селекционерът Михайлов.