С победата над Латвия в събота вечер България стана поредният отбор, осигурил си право на участие на ЕвроБаскет 2022. Баскетболистите ни се завръщат под светлините на прожекторите на европейската сцена за първи път от 2011 година насам, а към момента са ясни имената на 22 от общо 24 национални тима, които ще играят на Европейското първенство догодина.

Всъщност първенството на Стария континент трябваше да се проведе между 2 и 19 септември тази година, но пандемията от COVID-19 и отлагането на Олимпиадата в Токио за 2021 година доведоха до промяна в графика и за ЕвроБаскет.

Новите дати са 1-18 септември 2022 година.

За трети пореден път Европейското ще се проведе в четири различни държави. Този път домакините са Чехия, Грузия, Италия и Германия. И четирите страни ще приемат мачове от груповата фаза, а елиминационния етап ще се изиграе в германската столица Берлин.

Залите, които ще приемат мачовете догодина са следните:

- “Мерцедес Бенц Арена” в Берлин с капацитет от 14 500 места

- “Ланксес Арена” в Кьолн с капацитет от 19 500 места

- “Медиоланум Форум” в Милано с капацитет от 12 700 места

- “О2 Арена” в Прага с капацитет от 16 805 места

- “Тбилиси Спортс Арена” с капацитет от 15 000 места

Четирите страни, които ще приемат мачове, по право се класираха като домакини, но все пак участват в квалификациите, като резултатите им не се зачитат.

Освен въпросните държави и България, визи за ЕвроБаскет 2022 към момента имат и Хърватия, Гърция, Босна и Херцеговина, Израел, Испания, Словения, Украйна, Русия, Сърбия, Финландия, Полша, Унгария, Белгия, Нидерландия, Турция, Франция и Великобритания. 14 от тези 22 национални отбора, включително и българския, имат призови класирания в първите три в Европа в историята си досега.

ЕвроБаскет 2022 ще се състои от четири групи с по шест отбора всяка, а шансовете за излизане от първата фаза и класиране за елиминациите са повече от добри за участниците, защото по четири тима от всяка една група продължават напред към осминафиналната фаза.

A какво предстои за България - ще разберем непосредствено след края на квалификациите, който е след броени дни и тогава ще стане ясно кога ще се тегли жребий за групите на турнира догодина.