Българският национален отбор по баскетбол попадна в група със световната сила Литва, както и отборите на Чехия и Босна в квалификациите за Мондиала през 2023-а.

В групата всички отбори ще играят помежду си по два пъти, като мачовете ще се играят в три различни седмици. Първата е през този ноември, след това в края на февруари, както и края на юни 2022-а.

От групата само един тим ще се прости с надеждите си за място на Модниала, а първите три ще продължат към втората фаза на квалификациите.

Във втората фаза ще се класират първите три тима от всяка от осемте групи, а от тези 24 отбора, 12 ще намерят място на Световното първенство.

Тези 24 отбора във втората фаза ще бъдат разделени в четири групи по 6 тима, като ще се зачитат и резултатите от първата фаза.

Естествено, че с оглед нивото ни спрямо топ отборите на континента, тази задача изглежда изключително трудна, но в европейските квалификации родният тим доказа, че е способен на изненади.

В нашата група със сигурност големият фаворит е отборът на Литва, който е със славата на световна баскетболна сила, макар да изживя най-тежкия си период, като за първи път в своята независима история не успя да се класира за Олимпиадата.

Ето и всички групи:

Група "A" - Сърбия, Латвия, Белгия, Словакия

Група "B" - Гърция, Турция, Великобритания, Беларус

Група "C" - Словения, Хърватия, Финландия, Швеция

Група "D" - Германия, Полша, Израел, Естония

Група "Е" - Франция, Черна гора, Унгария, Португалия

Група "F" - Литва, Чехия, Босна и Херцеговина, БЪЛГАРИЯ

Група "G" - Испания, Украйна, Грузия, Северна Македония

Група "H" - Италия, Русия, Нидерландия, Исландия