Баскетболните национали на България започнаха с поражение участието си на приятелския турнир в Пардубице. Селекцията на Росен Барчовски се готви за участието си на ЕвроБаскет 2022, а без двамата си най-добри играчи в лицето на Александър Везенков и Дий Бост, претърпя загуба с 60:93 от домакина на надпреварата Чехия.

Везенков и Бост ще се присъединят към отбора след мачовете на чешка земя. Павлин Иванов пропусна срещата днес, а първи минути за "лъвовете" записаха Иван Алипиев и натурализирания американски център Дейвид Кравиш.

Именно Алипиев завърши като най-резултатен и единствен с двуцифрен актив. Доскорошният състезател на университетския Лойола Меримаунт вкара 13 точки, овладя 7 борби и направи 2 асистенции. Кравиш се отчете с 9 точки, докато Чавдар Костов и Емил Стоилов вкараха по 8 всеки.

Българите не поведоха нито за момент в двубоя, докато най-голямата разлика в полза на Чехия достигна 41 точки. Патрик Ауда бе най-добър за победителите със своите 16 точки. Приносът на звездното дуо на домакините Ян Весели и Томаш Саторански не бе особено съществен. Весели вкара 7 точки, докато Саторански остана с 4 и 5 асистенции.

Утре България излиза във втория си мач, а съперник ще бъде Хърватия.