България ще кандидатства за домакинство на Европейско първенство по баскетбол за мъже през 2021 г. и Световно първенство по баскетбол за юноши до 17 години през 2020 г.

Това стана ясно официално по време на среща на министъра на младежта и спорта Красен Кралев с генералния секретар на ФИБА и член на Международния олимпийски комитет (МОК) Патрик Бауман и изпълнителния директор на ФИБА Европа Камил Новак.

Българската делегация, посетила централата на ФИБА в Швейцария включваше освен министъра на спорта, президента на Българска федерация по баскетбол Георги Глушков, генералния спонсор на "Левски Лукойл" Валентин Златев и президента на клуба Тодор Стойков. На срещата присъства и мениджърът в департамент "Национални федерации" на ФИБА Свят Коста Илиев.

Глушков представи кандидатурите на страната ни за домакинство на Европейско първенство за мъже през 2021 г. и Световно първенство за юноши до 17 години през 2020 г.

За шампионата при подрастващите България ще кандидатства за домакинство със зала "Арена Армеец" в София и Двореца на културата и спорта във Варна. Процедурата за подаване на документи ще бъде отворена през септември тази година, а решението ще се вземе през май 2019 г.

"Арена Армеец" ще кандидатства и за домакин на мачове от груповата фаза на Европейското първенство за мъже през 2021 г. Шампионатът ще се проведе в четири държави, като една от тях ще приеме финала. Към момента интерес да бъдат съорганизатори на Европейското първенство и да домакинстват мача за титлата са проявили Германия и Сърбия.

Намерение да кандидатстват за груповите фази, освен България, са заявили Италия, Испания, Чехия, Унгария, Австрия, Естония и Полша.

Процедурата за подаване на кандидатури ще бъде отворена през това лято, а решението кои ще са домакините ще бъде взето през април 2019 г.