Mъжкият ни национален отбор по баскетбол ще изиграе петия си мач от група "F" на квалификациите за Световното първенство през 2019 г.

Баскетболистите ни излизат срещу Исландия в 18 ч в "Арена Ботевград".

До края на програмата в групата остават два кръга. Освен двубоя срещу Исландия днес, националите ни имат и мач на 2 юли в Чехия.

Вариантите за развитие след тях са няколко, а в следващия квалификационен етап ще продължат първите три тима.

Ето какво може да се случи при различните варианти за развитие в оставащите срещи:

При две победи за България, съвсем логично отборът ни ще продължи напред, като при определни обстоятелства може да завърши и първи в групата.

При победа срещу Исландия и загуба от Чехия: шансът за класиране на трето място е при загуба на Исландия и от Финландия.

При победа срещу Чехия и загуба от Исландия: отборът ни ще остане последен в групата.

При две загуби: отборът ни ще остане последен в групата.

Ако България отпадне от световните квалификации, заедно с останалите седем отбора завършили последни в групите си, ще играе във втория предварителен етап на европейските квалификации.

Те ще бъдат разделени на четири групи по три. Заелите първите места в групите, ще се класират за същинските квалификации за Евробаскет 2021.

Ако България продължи участието си в следващия етап на световните квалификации, ще се класира директно за същинските квалификации за Евробаскет 2021. Това означава, че на отбора ни няма да се налага да минава през всички тези предварителни етапи.

За целта обаче националите трябва да завършат на едно от първите три места в своята група, което минава през задължителна победа срещу Исландия и добро развитие на останалите мачове в групата.