България ще има шанс да се бори за място на Олимпиадата в Париж през 2024 година. Баскетболните национали попаднаха сред обявените отбори за предварителните олимпийски квалификации, които ще се проведат през месец август тази година.

ФИБА, световната баскетболна федерация, избра общо 12 отбора от всички континенти според класирането им в ранглистата и България попадна сред тях. Останалите 11 тима са Мали, Чили, Куба, Вирджинските острови, Китайско Тайпе, Индонезия, Южна Корея, Сирия, Северна Македония, Полша и Португалия.

България е най-високо класираният европейски отбор, който не се е класирал за Световното първенство през 2023 година и получава този шанс, защото ФИБА взе решение да не допуска Русия до участие в предварителните олимпийски квалификации. Така нашите национали взимат мястото на руснаците като най-добре класиран тим от Стария континент.

Домакините на предварителните турнири ще бъдат избрани по време на срещата на Борда на ФИБА на 28 и 29 април. Жребият ще бъде изтеглен на 1 април, а самите мачове ще се играят между 12 и 20 август тази година.

Победителите от петте турнира пък ще получат право да участват в същиските олимпийски квалификации, които ще се проведат в годината на Олимпиадата.

Страната ни има общо четири участия на Олимпиада, стане ли дума за мъжки баскетбол - през 1952-а, 1956-а, 1960-а и 1968-а. Най-доброто ни класиране е петото място в Мелбърн 1956. За последно пък националите са участвали в олимпийска квалификация през 1992, когато записва 2 победи и 3 загуби в група с Ирландия, Швеция, Турция, Словения и Чехословакия.

Ето и всички участници в предолимпийските турнири по региони:

Зона "Африка": Камерун, ДР Конго, Гвинея, Мали, Нигерия, Сенегал, Тунис, Уганда

Зона "Америка": Аржентина, Бахамите, Чили, Колумбия, Куба, Панама, Уругвай, Вирджински острови

Зона "Азия": Бахрейн, Китайско Тайпе, Индия, Индонезия, Казахстан, Южна Корея, Саудитска Арабия, Сирия

Зона "Европа": Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Исландия, Израел, Нидерландия, Северна Македония, Полша, Португалия, Швеция, Турция, Украйна, БЪЛГАРИЯ