Баскетболният национален отбор на България ще открие ЕвроБаскет 2022. Това стана ясно днес, след като от европейската централа ФИБА обявиха официалната програма за първенството на Стария континент, което предстои догодина.

Съперник на селекцията на Росен Барчовски на 1 септември 2022 година ще бъде третият най-успешен национален тим в историята на европейския баскетбол - Испания. Иберийците са трикратни шампиони на Европа, а освен това имат шест сребърни и четири бронзови отличия.

Повече медали от тях имат единствено несъществуващите вече СССР (21, от които 14 златни) и Югославия (17, от които 8 са златни).

Нашите ще премерят сили с “Ла Роха” в грузинската столица Тбилиси от 15:30 часа местно време в първия ден на месец септември. След това идват и останалите два мача от групата - в 18:15 Турция срещу Русия и в 21:00 Грузия срещу Белгия. 

Втората среща на България е на 3 септември от 18:15 часа местно време среу Турция, ден по-късно, на 4 септември нашите играят от 15:30 срещу Русия, а последните им два мача са навръх националния празник 6 септември (21:00 срещу Грузия) и на 7 септември (18:15 срещу Белгия).

Страната ни ще играе на Европейско първенство за първи път от 2011 година насам, когато при участието си на ЕвроБаскет в Литва националите спечелиха две победи в пет мача, които не им стигнаха за това да излязат от групите.

Всяка от четирите групи се играе в различна държава - група А, където е България, е с домакин Тбилиси (Грузия), група В е в Кьолн (Германия), група С в Милано (Италия), а група D - в Прага (Чехия).  

Защитаващият титлата си от ЕвроБаскет 2017 тим на Словения ще се изправи срещу Литва в първия си мач от група В.

Всички срещи от елиминациите пък ще се проведат в германската столица Берлин.