България научи съперниците си за ЕвроБаскет 2022. Баскетболистите ни се завръщат на най-голямата сцена на европейския баскетбол за първи път от 2011 година и попаднаха в група А при днешния жребий.

Съперници на селекцията на Росен Барчовски там ще бъдат световния шампион Испания, както и отборите на Груция, Турция, Русия и Белгия.

Българите бяха в последната шеста урна на жребия, а предвид дългото ни отсъствие от подобни първенства, не може и да става дума за леки или тежки групи.

Безспорно най-респектиращото име е това на Испания. “Ла Роха” е трикратен европейски шампион, двукратен световен първенец, както и четирикратен олимпийски медалист. 

Грузия, Русия и Белгия бяха в една група с България и при последното ни участие на ЕвроБаскет - през 2011 година. Тогава грузинците завършиха с еднакъв баланс с нашите национали, 2 победи и 3 загуби, но по-добрите им показатели в директните двубои с “лъвовете” и Украйна, също с такъв баланс, ги изпрати в следващата фаза. Белгия тогава остана на последно място с пет загуби в пет мача.

Първенството ще се проведе от 1 до 18 септември догодина в четири държави - Грузия, Германия, Италия и Чехия. Мачовете от груповата фаза ще се играят в Тбилиси, Кьолн, Милано и Прага, а финалната фаза ще бъде в Берлин.

Логично, при присъствието на Грузия в нашата група, мачовете на момчетата на треньора Барчовски ще се проведат в грузинската столица Тбилиси между 1 и 8 септември 2022 година.

Ето и пълния жребий:

Група А (Тбилиси): Грузия, Турция, Испания, Русия, Белгия, България

Група В (Кьолн): Германия, Литва, Франция, Словения, Унгария, Босна и Херцеговина

Група С (Милано): Италия, Естония, Гърция, Хърватия, Естония, Великобритания

Група D (Прага): Чехия, Полша, Сърбия, Финландия, Израел, Нидерландия 

Първите четири отбора в класирането на всяка група продължават напред към финалната фаза на шампионата.