Балкан (Ботевград) е шампион на България по баскетбол за шести път в своята история.

Ботевградчани победиха Рилски спортист с 66:54 в четвъртия мач от финалната серия, като с 3:1 победи завоюваха титлата. Видео вижте тук.

Трофеят е втори за Балкан в последните три издания на Националната баскетболна лига, а петия финал, който ботевградчани играха за последните седем сезона, доказва, че това е може би най-постоянният клуб у нас.

За съжаление титлата днес бе спечелена пред празни трибуни заради изтърпявано наказание, но пък стотици фенове на Балкан гледаха мача на специална видеостена пред залата, а възгласите им се чуваха вътре в залата.

Освен сегашната титла и тази преди три години, които дойдоха именно с Небойша Видич начело на тима, то предишните четири трофея за Балкан дойдоха през 1974-а, както и трите поредни титли през 1987-а, 1988-а и 1989-а.

Днес победата за Балкан бе напълно заслужена, защото просто по-добрият тим на игрището бе този на домакините.

Снимка: Facebook Национална Баскетболна Лига

Разочарованието остава за състава на Рилски спортист, който за втора поредна година спечели редовния сезон на НБЛ, но пък във финалната серия на плейофите изпусна титлата.

Още в самото начало на днешния мач Балкан натрупа преднина от над 10 точки, но в края на първата четврът Рилски спортист се върна в играта и намали до едва пет точки.

Безспорно решителна се оказа втората част, в която домакините просто отнесоха опонента си от Самоков и се оттеглиха на полувреме с аванс от 15 точки.

Тази разлика се оказа абсолютно непосилна за стопяване от страна на Рилски спортист, който имаше своите шансове в самия край, когато изоставаше с 10 точки и пропусна няколко стелби, но в крайна сметка особена интрига нямаше.

Най-резултатен за шампионите бе Амад Рори със 17 точки, а избраният за MVP във финалната серия Крисчън Джоунс нарави дабъл-дабъл с 15 точки и 13 борби.

Балкан спечели титлата, а с последния съдийски сигнал стотиците фенове на шампионите нахлуха в залата, за да празнуват със своите любимци.