България отново има баскетболно дерби на най-високо ниво. Мъжките отбори на ЦСКА и Левски ще се изправят в първи сблъсък в НБЛ след завръщането на "армейците" при професионалистите тази есен.

След 13 години мъжкият отбор на армейците отново се събра след като efbet обяви дългосрочната си финансова подкрепа и стана генерален спонсор на БК ЦСКА. Изненадващо за мнозина двата столични гранда дадоха съвместна пресконференция преди най-вълнуващ двубой в българския спорт.

"В началото идеята за съвместна пресконференция ме шокира, защото все пак се готвим за битка в понеделник", каза старши треньорът на "армейците" Росен Барчовски. "След това обаче се съгласих, че ние в баскетбола трябва да сме добрият пример и да показваме възпитание и феърплей", продължи Барчовски. Според него баскетболът ще е най-големият печеливш от това дерби и се надява любителите на играта в София да напълнят зала "Универсиада".

"Червените" все още не са в оптимален състав, тъй като двата основни гарда са извън сметките за този мач. Травмата на Брандън Йънг ще го извади от терена за поне още три месеца и той се възстановява в САЩ. Капитанът Венцислав Петков тренира самостоятелно и ще е под въпрос за мача до последно.

Въпреки, че ЦСКА е гост в тази среща, "армейците" са уверени, че ще получат стабилна подкрепа от трибуните и ще се чувстват като у дома си в зала "Универсиада".

След 13 години чакане, баскетболната общественост в София ще получи своя празник, а играчите и на двата тима са амбицирани да ги зарадват с бърз и атрактивен баскетбол.

"В нашия отбор никой не е играл в подобен мач и емоцията ще бъде нова за всички ни", каза националът Алекс Симеонов. Според него "армейците" са готови за победа и ще покажат качествата си срещу най-големия съперник.

Представителите на Левски - Константин Папазов, Димитър Ангелов и Асен Великов изразиха своята радост отново да са част от вечното дерби. Това съперничество ще го има още дълги години, надяват се от "синия" лагер и призоваха хората, които обичат баскетбола в София да напълнят залата.

Дербито е в понеделник, 21 ноември от 19 часа в зала "Универсиада". Входовете ще отворят час преди началото на срещата.