Българската федерация по баскетбол направи ход, с който последва доста от големите спортни организации в световен мащаб.

От централата ще организират електронен вариант на родното първенство - НБЛ. Онлайн турнирът ще се проведе през април и май на PlayStation 4 и на играта NBA 2K20, която има модифицирана версия, включваща родните баскетболни клубове.

Така БФБ тръгва по стъпките на испанската футболна Ла Лига, където се състоя турнир по FIFA 20 между играчите, както и по тези на Формула 1 - там също имаше онлай Гран При, в което участваха пилоти.

Федерацията ще предложи на баскетболисти от всички клубове да се включат, заяви президентът Георги Глушков.

"По всяка вероятност в следващите 2 месеца епидемиологичната обстановка на територията на страната, във връзка с разпространеното на коронавируса COVID-19, няма да позволява да се практикува баскетбол по залите. Затова решихме да дадем шанс на всички, които обичат нашия спорт, да играят от дома си. В понеделник ще предложим на клубовете от НБЛ да включат своите играчи в състезанието", коментира още Глушков, който е единственият българин, играл в НБА.

Участието е напълно безплатно, а на сайта на БФБ ще има специална регистрационна форма от края на тази седмица.