Легендарният Джери Уест почина днес в дома си в Лос Анджелис, две седмици след като навърши 86 години.

Баскетболът по света и NBA ще "свалят знамена" в знак на траур, защото си отиде един от най-великите и символни хора в този спорт.

Наричан Логото, защото именно той е вдъхновител на логото на Националната баскетболна асоциация - силуетът на емблемата е неговият. Като играч Уест печели една титла и губи 8 финала с екипа на Лос Анджелис Лейкърс през 60-те и 70-те.

В шест от тези случаи е победен от великия Бостън Селтикс на Бил Ръсел в епични битки, родили най-голямото съперничество в NBA.

Като треньор изкарва три сезона в Лейкърс, преди да поеме поста на генерален мениджър на отбора.

Снимка: Getty Images

И да донесе пет титли в тази си роля през 80-те, когато отборът е воден от друга митична фигура - Меджик Джонсън.

През 90-те е с основна роля за привличането на асове като Шакийл О`Нийл и Коби Брайънт, сложили основата на следващата златна ера на Лейкърс.

Джери Уест спечели още два пъти титлата и като директор на Голдън Стейт Уориърс през периода 2011-2017 г., а за последно бе на същата позиция в ЛА Клипърс, като продължи да изпълнява ролята си до последния си час днес.

Невероятното му наследство в лигата включва 14 участия в мача на звездите като играч (932 изиграни мача), както и общо 8 титли като състезател и ръководител.

Смятан за най-важния човек в историята на Лейкърс, изградил два велики отбора като мениджър, сам играл в трети такъв.

Олимпийски шампион с тима на САЩ, съставен само от колежани, на игрите в Рим през 1960 г.

Снимка: Getty Images