Сръбската баскетболна легенда Александър Джоржевич къде на шега, къде съвсем на сериозно, взриви с изказване света на играта преди предстоящия Мондиал. Първенството на планетата е в Китай и започва на 31 август, а сърбите пътуват за него като един от фаворитите.

"Американците? Нека те покажат баскетбола си, ние също ще играем нашия... И, ако ги срещнем на първенството, Господ да им е на помощ!", обяви Саша Джорджевич пред РТС, националната телевизия в Белград.

В отбора на САЩ личат големи имена от НБА, но ги няма суперзвездите ЛеБрон Джеймс, Стеф Къри, Джеймс Хардън... И въпреки това, именно този състав е абсолютен и категоричен фаворит за златото.

Сале, както е наричана митичната фигура в Сърбия, никога не е страдал от липса на самочувствие. А и защо да има такава, при условие, че е печелил като играч и треньор големи титли и отличия в играта?

Джорджевич е шампион на Евролигата с Партизан (с негова тройка със сирената), трикратен Европейски шампион с Югославия като играч.

Като селекционер на сърбите за 6 години стигна три големи финала, но все остава втори. На Мондиал 2014 и Олимпиадата Рио 2016 губеше за златото точно от Щатите, а на Евро 2017 - от Словения.

"Не мисля изобщо за американците - вече съвсем сериозно каза в интервюто си Сале. - Има страхотни отбори на първенството, а за тях не се говори нищо. Гърция, Русия, Аржентина, Италия... От тях се притеснявам."

Сърбия е в група с Италия, Ангола и Филипините, а Щатите са в каре с Турция, Чехия и Япония.

Сърби и американци не могат да се срещнат и във втората групова фаза, в която се очаква да се класират. Сале и САЩ могат да се сблъскат едва в елиминациите.