Петко Маринов е една от най-познатите фигури в българския баскетбол. Думата му тежи в този спорт, а ореолът му на една от легендите в играта остава все така ярък.

Славният баскетболист и треньор има не един и два успеха в кариерата си, а като играч има 150 мача за националния отбор.

Маринов е и бивш селекционер на България, докато на клубно ниво има успехи както с ЦСКА, така и с Лукойл Академик и Компакт (Димитровград). Работил е във Франция, а също така е бил наставник и на женския Нефтохимик в родния си Бургас, с който става пет пъти шампион.

71-годишният специалист коментира за Dir.bg класирането на страната ни на Европейско след десетгодишно чакане.

“Естествено, че ме радва класирането. Просто показахме, че сме живи.

Баскетболното първенство знаете, че вече доста години продължава да е най-интересното, смея да го твърдя в колективните спортове. Само че нямахме присъствие на европейско равнище, така че това е радост за цялата баскетболна общественост. В същото време трябва и много анализи и изводи да се направят, защото имаме много слабости, за които ще ни трябва много време”.

За Росен Барчовски

“След като е класирал три пъти България на Европейско, можем да го наредим сред най-добрите ни треньори. Опитен треньор е, сериозно момче, интелигентно момче. Това е много хубаво и сериозно постижение, но въпросът вече е, че трябва да мислим какво ще правим на Европейското”.

Снимка: Bulphoto

За разликите във формата на провеждане на ЕвроБаскет преди и сега

“Сега е доста по-лесно за класиране, ще ви кажа защо. От една страна е по-лесно, защото видяхте, че можеше с една победа с две продължения да се класираме. По-тежко е пък, защото с разбиването на руските и сръбските републики, конкуренцията стана по-голяма. На едно Европейско знаете, че отидохме служебно, защото увеличиха отборите.

Щастлив съм много, но не се заблуждавам. Много неща трябва да се променят в българския баскетбол, за да си върнем онези дни, в които всички бяха респектирани от нас”. 

За натурализираният американец Дий Бост

“Много ми е добро мнението за Дий Бост. Разговарях с Любо Минчев още като беше треньор, както и с Росен Барчовски. Просто понеже работят с него, а аз съм зрител, казват, че е изключително сериозно и морално момче, наистина е удар в десетката. Много се радвам, дано да продължи и съм доволен, че в момента израстват две момчета в националния отбор - Андрей Иванов и Цветомир Чернокожев, с които работихме в Академик. Пожелавам им да бъдат следващия силен тандем, защото най-уязвимото място е на централния нападател”. 

За очакванията относно ЕвроБаскет 2022

“Да говорим, че очакваме чудеса, не е логично. Ако Сашо Везенков е в състава, ако направят една добра подготовка…

Знаете, че ще участват много силни отбори. Очаквам просто да играем хубаво и да оставим много добри впечатления, както на последните европейски първенства”.

За младата надежда Константин Костадинов от Реал и бъдещето

“Разговарял съм няколко пъти с бащата на Константин. Знаете, че той е в Мадрид, в Реал. При много други условия. Това е голямата ни надежда. Но между другото да не пропуснем и един  друг изключително талантлив български баскетболист - Йордан Минчев. Той ми е голямата слабост, той е страхотно момче и дано да развие всичките си качества, да ги покаже и на Европейското можем да излезем още по-стегнати и от сега”.

Снимка: Bulphoto