Станимир Маринов няма да бъде на разположение на националния селекционер Росен Барчовски за предстоящите мачове на България с Румъния и Португалия. Баскетболните национали се изправят в европейски квалификации, съответно като гост на северните ни съседи на 23 февруари и като домакин на иберийците на 26 февруари, а стара травма вади Маринов от сметките на треньорския щаб.

Гардът на Спартак (Плевен) има разкъсване на бедрен мускул, като по ирония на съдбата става въпрос за същия проблем, който го остави и извън състава за ЕвроБаскет 2022.

Междувременно Барчовски реши на кои играчи ще разчита за визитата в Румъния, като в състава попадат четирима дебютнати. Това са новият натурализиран американец Коди Милър-Макинтайър, както и Лъчезар Димитров, Симеон Лепичев и Георги Боянов.

Ето и кои са избраниците за срещата с румънците:

Димитър Димитров (Балкан), Симеон Лепичев (Черноморец), Йордан Минчев (Рилски спортист), Алекс Симеонов (ЦСКА), Чавдар Костов (Рилски спортист), Иван Алипиев (Латина, Италия), Георги Боянов (Черноморец), Павлин Иванов (Балкан), Деян Карамфилов (Рилски спортист), Лъчезар Димитров (Левски), Емил Стоилов (Менорка, Испания) и Коди Милър-Макинтайър (Газиантеп, Турция).

Националите гостуват в Питещ от 19:00 часа в четвъртък вечер.

Междувременно президентът на федерацията Георги Глушков посети последната тренировка в Ботевград преди заминаването на националите за Румъния.

В тези два мача баскетболистите ще бъдат и без най-голямата ни звезда - Александър Везенков. Крилото има ангажименти в Евролигата с клубния си тим Олимпиакос.