Турският баскетболист Енес Кантер ще играе тази вечер за първи път от година извън границите на САЩ. Центърът на Бостън Селтикс в НБА пътува с отбора си за Торонто, където довечера е мачът с шампионите.

"Свободен съм!", написа Кантер в обръщение в социалните мрежи. След това в специална колонка във в. "Торонто Глоуб" поясни:

"Благодаря на министър председателя на Канада Джъстин Трюдо, на правосъдието в САЩ и Канада, на сенатор Ед Марки, на Селтикс и на НБА. Те направиха така, че да мога да пътувам и да си върша работата в Коледния ден, осигурявайки моята безопасност в Торонто."

Кантер не пътува през януари с тогавашния му тим - Ню Йорк Никс за Лондон, където бе мачът с Вашингтон.

Той има издадена заповед за арест от турските власти, след като открито се обяви за дисидент срещу режима на Реджеп Ердоган.

Обвинен е в контакти с гангстерски групи, опитали преврат в страната. Кантер не крие близките си отношения с Фетула Гюлен, който живее в САЩ и е открит противник на Ердоган.

Центърът внесе в сената на Щатите петиция с искане за преразглеждане на отношенията с неговата родна страна, като представи доказателства за потъпкване на човешките права в нея при настоящото управление.

Той неведнъж е заявавал, че се страхува за живота си и това е причината досега да бе спиран да пътува извън САЩ с отборите си.

Тази вечер това ще се промени.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos