Драматична нощ с три мача беляза плейофите в Националната баскетболна асоциация, а два отбора на Изток просто отказаха да се предадат.

Най-голямата емоция беше в легендарната "Медисън Скуеър Гардън", където феновете очакваха Ню Йорк Никс да затвори серията срещу гостуващия Филаделфия при 3-1.

Но 76-иците не се предадоха. Не и при изоставане с пет точки на почивката, нито пък в невероятната последна минута, в която изглеждаха приключени при 6 точки изоставане. Тайрис Макси имаше невероятна нощ - той спаси серията за Фили, но целият отбор просто намери отнякъде допълнителен запас от сили и кураж, за да не допусне да отпадне.

Гардът Макси вкара тройка при 90:96 само 28 секунди преди края, но спечели и фаул - 4 точки в една атака. Джейлън Брънсън, който пък в тези секунди носеше Ню Йорк на гърба си, изпусна един и вкара един от линията - 97:94 за Никс, при оставащи само 8.1 секунди.

И пак Макси. Той просто се спря на средна дистанция, почти до централния кръг на полето, за да изстреля велика шут за три точки - и да изравни! Спокоен в целия хаос и нерви на последните секунди. При пропуск, сезонът на Филаделфия свършваше.

При 97:97 дойде овъртайм. А там - познати герои. Макси вкара още пет точки, а Брънсън - всичките девет за домакините! Фили спечели със 112:106, за да намали изоставането си на 2-3, а шестият мач е в залата във Филаделфия. Ако има седми, отново ще е в дома на Никс в Ню Йорк.

Милуоки прие Индиана също на Изток, също с изоставане от 1-3. И даде да се разбере, че няма намерение да отпада тази нощ. Въпреки че отново бе без аса си Янис.

Крис Мидълтън и Боби Портис вкараха по 29 точки, а Бъкс отнесе Пейсърс със 115:92. И намали аванса на Индиана - 2-3 победи. Проблемът на Милуоки обаче е, че мач №6 е на територията на съперника. Но пък ако успее да изравни там, тимът ще има предимството на седми мач у дома.

Друга огромна драма имаше пак на Изток - Кливлънд поведе с 3-2 в серията, след като победи Орландо със 104:103. Този сблъсък обещава да ни държи в напрежение до последно, всеки мач е изключително интригуващ. Двата тима размениха по две победи, а сега Кавалиърс взеха петия на своя земя. Среща №6 е в Орландо, а евентуален седми двубой - в Кливлънд.

Донован Мичъл вкара 28 точки за домакините, а Паоло Банчеро - 39 за гостите.